Voorzitter Ineke Hissink: ‘Blij dat we dit jaar tijdens Open Monumentendag Zutphen weer in zijn volle glorie kunnen delen’. Foto: PR
Voorzitter Ineke Hissink: ‘Blij dat we dit jaar tijdens Open Monumentendag Zutphen weer in zijn volle glorie kunnen delen’. Foto: PR

Open Monumentendag Zutphen: ‘We mogen weer!’

Algemeen

ZUTPHEN – Op 11 en 12 september 2021 mag het gelukkig weer: Open Monumentendag 2021. Tientallen monumenten in de gemeente Zutphen zetten gratis hun deuren open voor publiek. Het thema dit jaar is ‘Mijn monument, is jouw monument’ waarbij de organisatie tevens hoopt dat ook zoveel mogelijk bewoners en eigenaren hun monument willen delen.

Elk jaar wordt tijdens het tweede weekend van september Open Monumentendag gehouden. In heel Nederland zijn op zaterdag en zondag duizenden monumenten gratis toegankelijk. Uiteraard zijn ook in monumentenstad Zutphen tientallen monumenten open voor publiek. Plekken die vaak niet vrij toegankelijk zijn, zijn in dit weekend open. Bijvoorbeeld de Overtuin in Warnsveld, historische schepen in de Museumhaven, Museum Boer Kip en Schuilkapel De Wildeman. “Vorig jaar hebben we als alternatief een gratis wandeling en fietstocht aangeboden, maar we zijn heel blij dat we dit jaar de deuren van al die mooie plekken weer open kunnen zetten”, aldus voorzitter Ineke Hissink.

Mijn monument is jouw monument
Het landelijke thema van Open Monumentendag is dit jaar ‘Mijn monument is jouw monument’ wat een vrije vertaling is van Mi casa es su casa. Voorzitter Ineke: “Zutphen is een toegankelijke, inclusieve stad. Dat zien we ook elk jaar tijdens Open Monumentendag terug in de opening van heel veel monumenten en het feit dat jong en oud ze in grote getalen bezoekt. Dit jaar roepen we opnieuw particulieren in Zutphen, Warnsveld en De Hoven op hun monument of historische tuin te delen. Dat kan door letterlijk de deuren open te zetten op 11 of 12 september, maar ook door een filmpje te maken of een foto met een tekst te delen op onze sociale kanalen.” Aanmelden kan via info@openmonumentendagzutphen.nl.

Opening vrijdagavond
Daarnaast haken we ook aan bij het Zutphense themajaar ‘De vergeten eeuw’ in samenwerking met het Erfgoedcentrum Zutphen, de Historische Vereniging Zutphen en de David Evekink Stichting”, vertelt Ineke Hissink. “Bezoekers kunnen onder meer een bijzondere wandeling langs negentiende-eeuwse monumenten maken.” De officiële opening van Open Monumentendag Zutphen 2021 is op vrijdagavond. “We zijn bezig met een prachtige openingsavond in een Zutphens monument waar jong en oud in beweging kan komen. We kunnen er nu nog niet te veel over zeggen, maar ik kan iedereen adviseren om vrijdagavond 10 september alvast vrij te houden. We hebben dus weer een heerlijk vol programma. Uiteraard respecteren we de dan geldende veiligheidsmaatregelen, maar het voelt heel goed om Zutphen weer in zijn volle glorie te kunnen delen.”

Programmaboekje 2021
Speciaal voor Open Monumentendag wordt jaarlijks een programmaboekje gemaakt. Hierin staan alle monumenten die zijn opengesteld, de openingstijden, hoe en waar je je kunt aanmelden voor rondleidingen en het overige programma. Het boekje is eind augustus gratis af te halen bij de VVV, de bibliotheek en diverse andere locaties in Zutphen en Warnsveld.

Informatiecentrum
De Burgerzaal aan de Lange Hofstraat 4 is het officiële startpunt van Open Monumentendag Zutphen. Tegelijkertijd is dit ook een van de monumentale highlights van de stad. De Burgerzaal is op 11 en 12 september geopend tot 17.00 uur. Hier ligt dan ook het gratis programmaboekje.


openmonumentendagzutphen.nl

info@openmonumentendagzutphen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld