Afbeelding

‘TenneT is te laks over ‘knakmasten’

Algemeen

Omgewaaide hoogspanningsmasten in Oosterwolde: knakmasten en mini-tornado?

Een inwoner van Oosterwolde (Gld) heeft een nieuw woord bedacht: knakmasten. Mooi woord! TenneT-woordvoerder Eefje van Gorp, zegt in de Stentor over de vier op 17 juni omgewaaide hoogspanningsmasten: “een soort van mini-tornado: dat gebeurt echt zelden”. Dat is wat TenneT ons wil doen geloven, zeggen wij van de initiatiefgroep Zutphen Ontspant. Op onze website staat een aantal gebeurtenissen van masten die zijn omgewaaid en hoogspanningskabels die zijn geknapt. Een paar feiten: in november 2005 knapten de kabels in Zutphen, Haaksbergen, Ochtrop en Gronau (Dld). In 2009 twee masten in Lint (Be). Op 14 juli 2010 bezweken in Vethuizen vijf masten, in 2016 de kabels (2) in Zijldijk, in 2018 één kabel in de stad Groningen die op een school viel. Dat zijn feiten, die liegen niet.

Winst
TenneT komt om in het werk, er zijn veel nieuwe projecten, zeggen ze. TenneT gedraagt zich de laatste tien jaar als een ondernemer die winst wil maken en wil uitbreiden, vooral in Duitsland. Wij zijn van mening dat de eerste en de hoogste prioriteit moet zijn de veiligheid en gezondheid in de buurt van de kabels in Nederland. Samen met het Rijk, de provincies en gemeenten moet TenneT er alles aan doen dat wij veilig en gezond kunnen leven. Dat staat in de wet in Nederland en het is Europees recht. Overheden en organisaties die niet de veiligheid en gezondheid garanderen, terwijl ze dat wel kunnen, zijn nalatig. Die kunnen een rechtszaak aan hun broek krijgen. Zie de uitspraak van de rechter: klimaatzaak-Shell op 26 mei 2021.

Klimaatverandering
TenneT heeft een nieuw woord bedacht voor de oorzaak: ‘mini-tornado’. In Groningen, Zutphen en Haaksbergen gebruikte TenneT de woorden ‘dansende lijnen’. Bij Vethuizen ‘valwinden’. Iedere keer: ‘hoogst zelden’. Ook TenneT weet dat het klimaat verandert met meer kansen op hevige stormen, rukwinden, ijzel en (veen)branden. Met grote gevolgen voor veiligheid en gezondheid van mensen die wonen in de buurt van hoogspanningsmasten en kabels.
TenneT kan wel doen alsof het niet de schuld van TenneT is, maar daar zijn we het niet mee eens. TenneT weet als geen ander dat de risico’s toenemen en dat de tijd van ‘hoogst zelden’ niet bestaat. TenneT, maar ook Zutphen en Gelderland moeten hun verantwoordelijkheid nemen: nu, onmiddellijk zorgen voor onze veiligheid! Geen toestanden van vingers die naar elkaar wijzen, niks geen uitvluchten van ‘hoge kosten’ of ‘klein risico’, of ‘omkomen in het werk in binnen- en buitenland’ of ‘wachtlijsten’. Nu onze veiligheid en gezondheid in Nederland zeker stellen. Nu en niet pas over -tig- jaar. Weg met die knakmasten!

Namens Initiatiefgroep Zutphen Ontspant,

Gemmie ten Velde
Voorzitter Stichting WarnsveldZutphenHoogspanningsVrij
Wil van Uden
Voorzitter Stichting Rivier, Dorp en Stad op één Lijn
Hans Grotenhuis
Voorzitter Stichting Waardevol Warnsveld
Rik van Reekum
Bestuurslid EnergieAdvies Zutphen


www.zutphenontspant.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld