<p>Tijdens de repetities van Zjuust, op het paard Lieve Wesselink, Koningin Bregje de Goede en Koning Dimitri de Borman. Foto: Rolf Zeldenthuis</p>

Tijdens de repetities van Zjuust, op het paard Lieve Wesselink, Koningin Bregje de Goede en Koning Dimitri de Borman. Foto: Rolf Zeldenthuis

Jeugdtheater Zjuust neemt kinderen mee in De Rode Prinses

ZUTPHEN - “Bek houden!” roept de luitenant en BAM!: de muzikant slaat op de trommel. Als de prinsessen van links naar rechts trippelen, hoor je dat ook in de muziek. Zo ondersteunt de muziek het spel van de kinderen in jeugdtheater Zjuust.

“Voordat we een openbare uitvoering spelen hebben we drie keer in een volle Hanzehof gespeeld voor basisschoolkinderen”, vertelt Wil Biemond, een van de regisseurs van Zjuust. “Er zijn professionele theatergroepen die de laatste rijen van het balkon niet verhuren omdat die te moeilijk te bespelen zijn. Bij ons is normaal alles tot de laatste stoel op het balkon bezet (en dit jaar zoveel als volgens de coronaregels mag).”
“Tijdens onze eerste uitvoering voor een zaal vol kinderen dimde de vrouw van het licht gewoontegetrouw de verlichting volledig”, vertelt Wil Biemond verder. “Toen zaten alle kinderen in het donker. De zaal ontplofte! Gelukkig had de lichtdame de tegenwoordigheid van geest om vanuit een puntbelichting heel langzaam één muzikant uit te lichten die met een groot gebaar een slag op een klinkende glazen vaas deed.” Waarna het publiek geboeid was.

Gastlessen
Met een paar spelers en een regisseur geeft Zjuust gastlessen op basisscholen. De leerlingen mogen met theaterkostuums meespelen in de ‘trailer’ van het stuk die de Zjuustspelers aan de klassen laat zien. Daardoor kunnen ze zich heel goed inleven wanneer ze komen kijken naar de uitvoering. Ze zijn het een beetje zelf die daar op de planken staan.
Zjuust doet niet aan audities. Ieder kind is welkom. Ook het verlegen kind kan middels het toneelspelen leren om ruimte in te nemen. Daarbij helpt de kracht van de groep en de kracht van de tijd, want er wordt negen maanden geoefend voor een uitvoering. Dit jaar ging de uitvoering twee keer niet door, maar nu staan eindelijk alle spelers, regisseurs, muzikanten, schminkers en decorbouwers opnieuw in de startblokken om De Rode Prinses van Paul Biegel aan het publiek te kunnen tonen.

Wij
Hoe kun je aan een meisje zien of ze een echte prinses is? Simpel! Prinsessen hebben geleerd om wij te zeggen in plaats van ik. Maar de Rode Prinses is heel moeilijk te herkennen, want ze is tot haar twaalfde jaar nog nooit buiten de muren van het paleis geweest. Haar eigen volk heeft haar nog nooit gezien! Als op een dag de Rode Prinses wordt ontvoerd, is het hele land in rep en roer.
Een hartveroverend verhaal, en al jaren een populair leesboek voor de jeugd. Jeugdtheater Zjuust neemt de kijkers mee in een wonderbaarlijke wereld. Zoals altijd met ‘levende muziek’ en met bevlogen spel. Je hersenen kraken van alle verwikkelingen in het verhaal. Je hart springt op van plezier, en je kan haast niet stil blijven op je stoel.

Voorstellingen
Zjuust voert De Rode Prinses op vrijdag 2 juli op in theater Hanzehof in Zutphen. Er zijn twee voorstellingen, om 17.30 en om 19.30 uur. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Kaartjes kosten 8,50 euro (t/m 14 jaar) en 10 euro. Reserveren is noodzakelijk in verband met beperkte plaatsen (coronaproof). Dat kan via e-mail: reserveren@zjuust.nl of telefonisch 06-14433788.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden