Jongeren ongezien. Foto: Quinn Oosterbaan
Jongeren ongezien. Foto: Quinn Oosterbaan

InZutphen presenteert de winnaars van fotowedstrijd ‘Lockdown’

Algemeen

ZUTPHEN – Maandenlang gesloten restaurants, musea en culturele instellingen. Lege winkelstraten. Eenzame ouderen… De impact van de pandemie in Zutphen is groot en heeft de maatschappij ontwricht. Stichting Zutphen Promotie riep inwoners van Zutphen op in beeld te brengen hoe corona hun leven beïnvloedde en schreef de fotowedstrijd ‘lockdown’ uit. Nu, in aanloop naar Fotozomer 2021, zijn de winnaars bekend: de eerste plaats gaat naar Quinn Oosterbaan met de foto ‘Jongeren ongezien’. De tweede en derde plaats zijn voor Anne Boersma met ‘Mantelzorg op afstand’ en Jolanda van Velzen met ‘De zaterdagmarkt tijdens de lockdown’.

Zij zijn verkozen uit vijf genomineerde inzendingen. Alle vijf zijn volgende maand op groot formaat te bewonderen tijdens World Press Photo 2021 in de Walburgiskerk. Die tentoonstelling is van 9 juli tot en met 1 augustus te zien.

De jury, onder leiding van de Zutphense fotograaf Patrick van Gemert, verkoos uit de vijf nominaties de drie winnaars. Zij ontvangen een geldprijs: de eerste plaats 100 euro, de tweede 50 euro en 25 voor de derde prijs.

Eerste plaats: Jongeren ongezien
Jongeren ongezien, door Quinn Oosterbaan. Quinn zegt over deze foto: “De coronacrisis is voor iedereen een zware tijd, het leven ligt stil. Voor jongeren is dit ook het geval. De maatregelen verstoren het schoolleven en het sociale leven, waardoor hun mentale gezondheid keldert. Bij veel jongeren voeren stress, angst en depressie de boventoon. Zij voelen zich niet gehoord en gezien door de overheid. Op de foto zien we Orla, een scholier van de Vrije School Zutphen. Zij staat voor de jongere generatie. Het mondkapje kennen we als kenmerkend voor de coronapandemie. Orla draagt het mondkapje over haar ogen, als symbool voor haar generatie die wordt vergeten.”

De jury ziet dat goed over dit beeld is nagedacht, de compositie klopt en het licht is mooi. De achtergrond is wel wat druk, maar dat werkt juist goed in combinatie met de groene jas.

Tweede plaats: Mantelzorg op afstand
Mantelzorg op afstand, door Anne Boersma. Ook in de ouderenzorg is het een uitdaging om anderhalve meter afstand te houden. Anne Boersma fotografeerde deze creatieve oplossing voor mantelzorg bij Sutfene. De jury zegt over deze foto: “We moesten meteen glimlachen toen we het beeld zagen: goed gezien en dit beeld geeft ‘afstand houden’ duidelijk aan. Als de foto wat ruimer was geweest en het bankje in zijn geheel in beeld was gebracht, was de foto meer in balans geweest.”

Derde plaats: De zaterdagmarkt tijdens de lockdown
De zaterdagmarkt tijdens de lockdown, door Jolanda van Velzen. Bij haar foto schreef zij: “Afstand houden en niet kunnen delen, onszelf wegcijferen om er met z’n allen zo goed mogelijk doorheen te komen. De tijd verstrijkt sneller dan ons lief is. Hoe donker de wolken ook zijn, kijk naar het licht aan de horizon.” De jury noemt dit technisch een prima foto: er is goed gebruikt gemaakt van de lange sluitertijd.

Mantelzorg op afstand. Foto: Anne Boersma
De zaterdagmarkt tijdens de lockdown. Foto: Jolanda van Velzen

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld