Eke Mannink kijkt ernaar uit om poëzie weer met publiek te beleven. Foto: Zutphens stadsdichtersgilde
Eke Mannink kijkt ernaar uit om poëzie weer met publiek te beleven. Foto: Zutphens stadsdichtersgilde

Eke Mannink wil poëzie weer laten schitteren als een diamant

Algemeen

ZUTPHEN – Schrijvers en poëten gaan altijd door. Ook - of misschien wel juíst - tijdens corona, al kon hun werk maandenlang niet in alle mogelijke verschijningsvormen worden beleefd. Nu de zon zich steeds meer laat zien en de maatregelen worden versoepeld, is het tijd om het licht weer te laten schijnen op de geslepen diamant die poëzie is. “Elk facet mag weer flonkeren”, glundert Eke Mannink. De Zutphense dichter, schrijver en journalist smeedde de afgelopen tijd met het Dichtersgilde plannen voor het eerste Zutphense Poëziefeest (zondag 13 juni, 14.00 – 17.00 uur) en is bezig met de afronding van haar eigen bundel Lessen in lockdown.

Door Gerwin Nijkamp

In een van de stille ruimtes van Dat Bolwerck vertelt Mannink dat ze vanwege corona het aantal opdrachten als freelance tekstschrijver zag afnemen. Ook het organiseren van evenementen en activiteiten met het Zutphense Dichtersgilde was lange tijd niet mogelijk. De verzen en ideeën bleven echter stromen en nu is dan eindelijk het moment daar om met het publiek bijeen te komen.

Poëziefeest
Iets waar de Zutphense lang naar uitkeek. Schrijven mag dan een solistische bezigheid zijn, poëzie is voor Mannink bij uitstek een kunstvorm om samen te beleven. Vanuit die gedachte ontstond het idee voor het Poëziefeest. Ze mocht hier vanuit het Dichtersgilde mee aan de slag. Behalve Mannink maken ook Sander Grootendorst en Pieter Bas Kempe deel uit van het gilde.


Tijdens dit evenement op zondag 13 juni in de tuin en het koetshuis van Dat Bolwerck zal poëzie als een geslepen diamant worden bekeken. Vijf experts geven een lezing over het facet van poëzie dat voor hun veel betekent. “Zij schijnen allemaal hun eigen licht op poëzie waardoor telkens een ander vlakje zal flonkeren.”

De organisatie wil alvast drie namen en thema’s prijsgeven. Hans van Stralen - literatuurwetenschapper aan de Universiteit Utrecht - vertelt deze middag over poëzie en angst, journalist en dichter Sander Grootendorst verbindt poëzie en natuur met elkaar en in de lezing van Jet Rotmans staan poëzie en beeldende kunst centraal. Iedere spreker sluit het mini-college af met een gedicht.

De twee andere personen en hun thema blijven nog even geheim, maar ook zij zullen bijdragen aan het tweeledige doel dat de organisatie van het Poëziefeest zich heeft gesteld: “We willen Zutphen naar buiten toe op de kaart zetten als poëziestad en tegelijkertijd mensen van buiten hierheen halen om onze eigen blik te verruimen.”

Het Poëziefeest biedt deze eerste keer ruimte voor dertig bezoekers. Wie erbij wil zijn, kan een kaartje á 17,50 euro reserveren via dichtersgildezutphen@gmail.com. Het is de bedoeling dat in de toekomst meer Poëziefeesten volgen op verschillende locaties in de stad. “Dat zal op onregelmatige tijdstippen gebeuren, maar we zijn nu al bezig met de volgende editie in de herfst”, aldus Mannink.

Lessen in lockdown
Een ander poëzieproject uit de koker van Mannink is de bundel Lessen in lockdown. Die bevat verzen van haar, versterkt met beeld door grafisch ontwerper Frank ten Brink. De twee werkten samen voor Op Adem, het vakblad van onderwijsorganisatie Verus. De Zutphense dichter verzorgde daar de openingsverzen voor, die Ten Brink voorzag van passend beeld. “Na elk ingezonden gedicht was ik weer nieuwsgierig naar wat hij ervan had gemaakt”, vertelt ze enthousiast.

Vanzelfsprekend liep sinds maart vorig jaar corona als een rode draad door de verzen. En dan met name wat dit betekende voor docenten, maar ook voor leerlingen en hun ouders. “Ik had zelf volop te maken met thuisonderwijs”, verklaart Mannink een deel van de inspiratie. Maar ook buiten school-in-huis kwamen de woorden en zinnen haar tegemoet. “De poëzie lag in de vorm van mondkapjes letterlijk op straat.”

Lessen in lockdown is een bundel in een sprekende en eigentijdse vormgeving geworden. Verliefde pubers, ongeruste moeders, al dan niet betrokken vaders en bevlogen docenten; iedereen die met onderwijs in coronatijd te maken heeft gehad, zal er iets van zichzelf in herkennen. Een tijdsdocument dat over tientallen jaren nog herinneringen op zal roepen aan deze periode.

Om ruimte te bieden aan eigen gedachten of een boodschap voor een ander, heeft Mannink de eerste bladzijde leeg gelaten. “Schoolbesturen kunnen daar bijvoorbeeld een eigen inleiding laten verzorgen en het boekje cadeau doen aan hun personeel”, legt de auteur uit. Maria van Hattum, bestuursvoorzitter van de Voortgezet Onderwijsgroep Achterhoek schrijft het voorwoord. Arnold van Gessel, rector van het Eligant Lyceum, zette haar op het spoor. “Ze studeerde ook Nederlands, net als ik,” zegt Mannink. “Dat schept een band.”

De bundel Lessen in lockdown is binnenkort ook te verkrijgen in de boekhandel.


ekemannink.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant