<p>Marieke Maandag, Henriet Mennink, Albert van Ewijk en Hainry Dijk hebben het na veertig jaar nog steeds naar hun zin bij de Hema in Zutphen. Foto: Rudi Hofman</p>

Marieke Maandag, Henriet Mennink, Albert van Ewijk en Hainry Dijk hebben het na veertig jaar nog steeds naar hun zin bij de Hema in Zutphen. Foto: Rudi Hofman

Vier jubilarissen samen al 160 jaar in de ‘Hema-familie’ in Zutphen

ZUTPHEN - We schrijven maandag 1 juni 1981. Ronald Reagan zit in Amerika in zijn eerste presidentsjaar en in Nederland voert de band Champaign met het nummer How ‘Bout Us de Top 40 aan. Het is de dag waarop Hainry Dijk en Albert van Ewijk officieel in dienst treden bij de Hema in Zutphen. Enkele weken daarvoor is Henriet Mennink hen voorgegaan en sinds september 1980 werkt ook Marieke Maandag in het warenhuis aan de Beukerstraat.

Door Rudi Hofman

Snelle rekenaars hebben allang becijferd dat Marieke, Henriet, Albert en Hainry liefst veertig jaar bij de Hema in dienst zijn. Volgens Suus Lodewijks, toekomstig franchisenemer van de Zutphense vestiging, reden genoeg het viertal met een leuk artikel in het zonnetje te zetten.

Wat de vier jubilarissen met elkaar gemeen hebben, is dat zij bij het tekenen van hun arbeidscontract nooit hadden gedacht het zolang bij dezelfde werkgever vol te houden. Wichmondse Marieke (59) vertelt dat zij op haar achttiende van school kwam met een vwo-diploma en dat zij daarna graag wilde gaan werken. Ze schreef talrijke winkels aan en kon bij de Hema beginnen op de lingerieafdeling. Later stond ze op diverse andere afdelingen en tegenwoordig is zij teamleider op de etage.

Parijs
Henriet (58) uit Eefde had een kmbo (kort middelbaar beroepsonderwijs) -opleiding Zorg gedaan, maar begin jaren tachtig waren er in die sector, in tegenstelling tot nu, zeer weinig vacatures. Ze had stage gelopen bij de Hema en kreeg een baan aangeboden op de afdeling schrijfwaren. “Ik heb altijd op de etage gewerkt en geniet van de contacten met de klanten. Mijn hoogtepunt was in 2010 het weekend weg naar Parijs met alle collega’s”, zegt de verkoopster.

Albert (59) deed als tiener vakantiewerk in het Hema-magazijn en werd later weekendhulp. Zijn eerste echte baan in het warenhuis was op de gebak- en broodafdeling en daarna volgden volgens hem heel veel andere afdelingen. Als assistent-bedrijfsleider houdt de Zutphenaar tegenwoordig met veel plezier het reilen en zeilen op de werkvloer in de gaten. Toch noemt hij zijn begintijd in het magazijn vanwege de volledige vrijheid de mooiste periode.

Voor bedrijfsleider Hainry (57) begon het Hema-avontuur feitelijk al rond zijn veertiende. “Ik maaide toen het gras voor meneer Lex Keijser, medeoprichter van de Hema in Zutphen. Hij nam we wel eens mee voor allerlei rotklusjes”, lacht de Eefdenaar. In 1981 was hij klaar met zijn opleiding tot timmerman/metselaar. “De bouw lag toen op z’n gat, er was geen werk in te vinden. Bij de Hema was een vacature op de versafdeling en zo ben ik hier begonnen.”

Mystery guest
Hainry’s dochters Sanne en Marit en echtgenote Yvonne werken ook bij de Hema -Yvonne bij de vestiging in Eerbeek. Alleen zoon Stef is een andere weg ingeslagen; hij is kok. Toch speelde hij in 2007/2008 de hoofdrol bij de heropening van de destijds totaal gestripte en heringerichte winkel. Voor Hainry was deze verbouwing één van de hoogtepunten in zijn loopbaan. “Ze noemden me toen de bouwpastoor. Een bekende Nederlander zou als mystery guest bij de heropening zijn. Tot mijn grote verrassing bleek dit mijn zoon Stef te zijn.”

Het echte familiegevoel is volgens Suus Lodewijks kenmerkend voor het familiebedrijf dat de Hema is. “Iedereen is zó begaan met elkaar zowel privé als op het werk. We staan allemaal als één blok achter elkaar.” Hainry: “We hebben ons toch maar mooi samen door de coronaperiode heen geslagen, dat vind ik toch wel knap om te zien.” Collega Albert zegt nog altijd fluitend naar zijn werk te gaan.

Marieke beschouwt de Hema als haar tweede familie: “Het is een plek waar ik met veel plezier werk. Fijn is wel dat ik niet in dezelfde plaats werk als waar ik woon. Hier in Zutphen ontmoet ik weer veel andere mensen dan in Wichmond. Na een werkdag ben ik blij dat ik weer de stad uit kan fietsen en lekker naar het platteland kan gaan.” Spijt dat ze na haar vwo nooit een studie heeft opgepakt, heeft de teamleider nooit gehad.

Dankbaar
Net zomin als Albert die ooit aan een koksopleiding dacht en Hainry die een baan in de bouw of werken met honden bij de politie ook leuk leek. ‘Van winkelhulp naar assistent-bedrijfsleider, dat is toch mooi?”, zegt Albert. Hainry is dankbaar dat hij bij de Hema de kans heeft gekregen zich op te werken tot bedrijfsleider. “Deze kans heb ik met beide handen aangegrepen.”

Het bereiken van de mijlpaal van veertig jaar Hema is voor de vier jubilarissen geenszins reden het familiebedrijf vaarwel te zeggen. Als hun gezondheid het toelaat, knopen Henriet, Marieke, Albert en Hainry graag nog een aantal jaar aan hun lange Hema-dienstverband vast. “Of ik moet de Staatsloterij winnen”, grapt Hainry.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden