Afbeelding
Foto: PR

Welke radiator is geschikt voor mijn ruimte?

Partnerbijdrage

In de wintermaanden kan de temperatuur buiten flink dalen. Gelukkig kunnen we het in huis lekker warm maken. In menig huis worden hier radiatoren voor gebruikt. Als deze verwarmd worden, geven ze de warmte af aan de koude lucht in een ruimte. Hierdoor duurt het meestal niet lang voordat een ruimte aangenaam warm is. Wordt het net niet warm genoeg in een ruimte? Dan kun je de thermostaat opdraaien. Helaas heeft dit niet altijd zin. Het kan namelijk ook zijn dat er geen goede radiator hangt. In dat geval is het aanschaffen van een radiator verstandig. Door een nieuwe te kopen, kun je een ruimte mogelijk alsnog voldoende verwarmen. Om jou op weg te helpen, vertellen wij je hier welke eventueel geschikt is voor een ruimte.

Paneelradiator

Veel woningen in ons land worden verwarmd met behulp van een paneelradiator. Vaak gaat het om een horizontale paneelradiator, maar een verticale variant behoort ook tot de mogelijkheden. Is jouw woning nog niet bijzonder oud en hangen er radiatoren aan de muur? Grote kans dat het om paneelradiatoren gaat. De voor en achterzijde van deze verwarming bestaan uit een dichte plaat, waarop verticale ‘ribbels’ zijn aangebracht. Dit zijn in feite kanalen gevuld met water. Zodra je jouw thermostaat opdraait, wordt het water in deze kanalen verwarmd.

Doordat een paneelradiator over verticale kanalen beschikt, wordt het water relatief snel opgewarmd. Gevolg hiervan is dat de ruimte ook snel warm wordt. Een paneelradiator kan in verschillende ruimtes gebruikt worden. In sommige huizen is zelfs iedere ruimte voorzien van een radiator. We zien ze onder meer terug in de woonkamer, maar in veel slaapkamers hangen ze ook vaak aan de muur. Het mooie aan paneelradiatoren is dat ze verkrijgbaar zijn in allerlei afmetingen. Hierdoor is er voor iedere ruimte wel een geschikte te vinden.

Ledenradiator

Wordt jouw woning niet verwarmd met een paneelradiator, maar hangt er wel een radiator aan de muur? Grote kans dat het om een ledenradiator gaat. Deze staat in de volksmond ook wel bekend als een kolomradiator. Als we een ledenradiator naast een paneelradiator houden, zie je direct een aantal verschillen. Grootste verschil is dat een ledenradiator bestaat uit afzonderlijke warmtekanalen. Deze kanalen worden met elkaar verbonden via holle platen. Tussen deze platen zit ruimte, waardoor je door en ledenradiator heen kunt kijken. Net als voor een paneelradiator geldt voor een ledenradiator eveneens dat er zowel horizontale als verticale exemplaren zijn.

Doordat een ledenradiator niet uit één groot paneel bestaat, vinden sommige mensen deze ruimtelijker dan een paneelradiator. Ook qua verwarmen is er overigens een belangrijk verschil. Doordat een ledenradiator bestaat uit platen met ruimte ertussen, heeft deze een groter oppervlak dan een paneelradiator. Grote voordeel hiervan is dat er meer warmte van een ledenradiator afkomt, waardoor een ruimte nog sneller verwarmd kan worden. Toch is zo’n verwarming niet geschikt voor iedere ruimte. We zien een ledenradiator vooral terug in hoge en grote ruimtes. Dit omdat ze in staat zijn om zo’n ruimte relatief snel te verwarmen.

Designradiator

Heb je de binnenkant van jouw woning onder handen genomen of ben je van plan dit binnenkort te doen? Dan kies je mogelijk voor een modern interieur. Paneel- en ledenradiatoren kunnen in dat geval een doorn in het oog zijn. Zulke radiatoren geven jouw interieur namelijk niet bepaald een strakke uitstraling. Sommige mensen kiezen ervoor om hun radiator een ander kleurtje te geven. Ben je van mening dat de radiator niet past in een strak interieur? Overweeg dan om de verwarming te vervangen. Een designradiator biedt dan mogelijk uitkomst.

Het mooie hieraan is dat de mogelijkheden vandaag de dag vrijwel oneindig zijn. Dit komt vooral doordat de vraag naar deze radiatoren de laatste jaren alleen maar groter is geworden. Steeds meer mensen kiezen namelijk voor een strakke inrichting en daar sluiten paneel- en ledenradiatoren niet echt bij aan. Extra bijkomstigheid is dat designradiatoren verkrijgbaar zijn in allerlei kleuren. Hierdoor kun je de radiator direct in een kleur kopen die aansluit bij de rest van jouw interieur. Designradiatoren kun je in vrijwel iedere ruimte in huis gebruiken.

Aandachtspunten bij het kiezen van een radiator

Omdat een radiator een zichtbaar element is in een ruimte, geeft het design voor veel mensen de doorslag. Logisch, want je wilt dat een radiator aansluit bij de rest van jouw woning. Toch raden wij je niet aan alleen maar naar het design van een verwarming te kijken. Het is namelijk ook belangrijk dat een radiator voldoende vermogen heeft om een ruimte te verwarmen.

Het vermogen van een radiator bepaal je aan de hand van de afmetingen van een ruimte. Hiervoor vermenigvuldig je de lengte, breedte en hoogte met elkaar. Je bent er dan nog niet, want je moet het volume vervolgens nog vermenigvuldigen met de hoeveelheid watt die nodig is voor een ruimte. De hoeveelheid watt kan per ruimte verschillen, maar het gemiddelde ligt tussen de 75 en 80 watt. Als een woning goed of slecht geïsoleerd is, kan de hoeveelheid watt hoger of lager uitvallen.

Dit artikel wordt u aangeboden door Radiatoraanbiedingen.nl Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant