Afbeelding
Foto: PR

Zutphense zeepzieders

XInterviews & Achtergrond

Steeds vaker stappen mensen over op ‘harde stukken zeep’ in plaats van plastic zeeppompjes gevuld met vloeibare zeep. Eigenlijk is dat heel logisch, want naast dat het veel plastic afval scheelt en je langer doet met een zeepbar, is zo’n ouderwets stuk harde zeep de enige echte zeep.

Zeep wordt al eeuwen gemaakt van olie en loog, want loog heb je nodig om olie te laten verzepen. De vloeibare handzeep die de meeste mensen op hun aanrecht hebben staan hebben dit proces niet doorgemaakt, sterker nog, in vloeibare zeep zitten helemaal geen oliën of boters, is vaak synthetisch en heeft daarom niets meer weg van zeep zoals het bedoeld is. 

Sinds november 2019 zijn Ilse en Rienke van Wat Sop zich gaan verdiepen in het zeep maken en dat bleek verslavend te zijn. Ze volgden spontaan een workshop zeep maken en naderhand werd er meteen geëxperimenteerd in de eigen keuken. Toen het serieuze vormen begon aan te nemen, vonden ze een werkruimte bij de Proeflokalen in Zutphen. Het maken van zeep moet aan nogal wat wetten en regels voldoen omdat het onder de cosmeticawetgeving valt en moet onder andere in een aparte ruimte gebeuren. Het had dus nogal wat voeten in aarde gehad om deze bruisende onderneming te starten. Inmiddels staat er een kast gevuld met verschillende stukken zeep, dus dat had ook helemaal niet meer in de keuken gepast.

De lol in het zeep maken is de grootste drijfveer van Ilse en Rienke, al vinden ze het ook belangrijk dat zeepbars zo ‘groen’ zijn. Zo hebben de zepen van Wat Sop enkel een papieren etiket, geen plastic verpakking en wordt er geen palmolie gebruikt. Door het gebruik van plantaardige en etherische oliën en zonder onnodige toevoegingen is het ook nog eens veilig voor de omgeving. Het mooie van harde zeep is dat het van nature glycerine bevat wat er bij de meeste fabriekszeep uitgehaald wordt om het daarna in een huidcrème te verwerken. Goede zeep behoudt de glycerine en droogt de huid dus niet uit.

Naast de huidzeep moest er ook een shampoobar komen – nog minder plastic in de badkamer – en dat werd de Kop Sop. Er is zelfs een huishoudzeep met de naam Schrob Sop en je hond kan je tegenwoordig wassen met Wat Sop Dog.

En ja, die namen voor de zepen die bedenken ze zelf. “We hebben de grootste lol bij het verzinnen van de zeepnamen en vaak maken we zelfs een zeep bij de naam die ons zojuist te binnen is geschoten. We merken dat mensen het leuk vinden om een zeep met een grappige naam aan iemand cadeau te geven.” Vaak wordt de zeep ook niet meteen gebruikt, maar een tijdje ergens in huis neergezet voor de sier en vanwege de lekkere geur van de etherische oliën.

In korte tijd hebben een aantal winkels de zeep van Wat Sop weten te vinden en waarderen en verkopen nu de zeep. “We zijn er heel trots op dat de meest leuke winkeltjes net zo gek zijn op de zepen van Wat Sop als wij. Onze zepen liggen in Achterhoekse plaatsen zoals Zutphen, Doetinchem, Brummen en Vorden, maar ook in Arnhem en Amsterdam. We waren ook enorm verrast toen zelfs een winkel in Antwerpen verkooppunt wilde worden. Wat Sop gaat de grens over! Maar het meest blij worden we toch als mensen die ons vanaf het begin volgen voor de zoveelste keer een bestelling plaatsen.”

De zeep van Wat Sop is te koop via de webshop www.watsop.nl en bij diverse verkooppunten. De Zutphense verkooppunten zijn By Nord en Het Geheim van Mooie Dingen.

Dit artikel wordt u aangeboden door Wat Sop. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant