Na opening van de bibliotheek in Zutphen overhandigt burgemeester Vermeulen een bos bloemen aan Barbara Deuss van Graafschap bibliotheken. Foto: PR

Na opening van de bibliotheek in Zutphen overhandigt burgemeester Vermeulen een bos bloemen aan Barbara Deuss van Graafschap bibliotheken. Foto: PR

Vreugde bij heropening bibliotheek

Algemeen

ZUTPHEN - Na ruim vijf maanden dicht te zijn geweest opende burgemeester Annemiek Vermeulen vandaag om 13.00 uur de deuren van de bibliotheek in Zutphen. “Fijn dat de bibliotheek weer open is en er weer de mogelijkheid is voor mensen om elkaar te ontmoeten.”

Door Alize Hillebrink

Na de opening overhandigde burgemeester Vermeulen plaatsvervangend directeur Barbara Deuss van Graafschap Bibliotheken een grote bos bloemen. “Naar dit moment hebben we lang uitgekeken,” zegt Deuss. “Natuurlijk zijn er nog beperkingen, maar dat we weer mogen ontvangen is het allerbelangrijkste.” Eigenlijk zouden de bibliotheken pas in fase 3 open mogen, maar onder druk van de Tweede Kamer is dit naar voren gehaald. De openstelling gaat nog wel gepaard met een beperking op het aantal bezoekers van 1 op 25 m2.

Leeg boek
Als dank voor de service die de bibliotheekmedewerkers in de afgelopen vijf maanden boden, schonk journalist Alize Hillebrink de bibliotheek symbolisch een ‘leeg boek’. “Een boek dat nog gevuld moet worden,” zegt de schrijfster. “Iedereen is uitgenodigd er een wens of herinnering in te schrijven, zodat er een blijvende herinnering ontstaat aan deze tijd.”

Voor de medewerkers is het ondertussen spitsuur geworden. Bezoekers stromen binnen, koortsachtig worden boeken opgestapeld en weggebracht, ergens in het kantoor klinkt een telefoon. Gedurende de afgelopen lockdownperiode waren leden niet verstoken van leesplezier. Via de ‘afhaalbieb’ konden bibliotheekleden boeken lenen. Op een vooraf besproken afhaalmoment stond er een tas klaar met boeken, tijdschriften of dvd’s. “Van deze tassen hebben we er achtduizend uitgedeeld. Duizenden boeken zijn al maanden uit de roulatie, die zien we graag zo snel mogelijk terug,” zegt Deuss. “Zodat we iedereen een mooie keuze aan boeken kunnen bieden.”

Feestelijke opening
De eerste dagen na de opening van de bibliotheek zullen dus vooral in het teken staan van het inleveren van boeken. Het daadwerkelijk neuzen tussen de boeken, een boek of krant lezen in een luie stoel, moet om die reden dus nog even wachten, tot dinsdag 25 mei. Dan wordt om 12 uur de bibliotheek feestelijk geopend voor publiek. “Dan gaat de vlag uit, ligt de rode loper klaar en er is een partytent met koffie en thee voor de gasten.”

Journalist Alize Hillebrink (l) schonk de bibliotheek symbolisch een ‘leeg boek’ waarin iedereen een wens of herinnering kan schrijven. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant