Een opbeurende boodschap is tegenwoordig via social media zo gedeeld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kostte dat meer moeite: deze theezakjes werden uit vliegtuigen gedropt. Foto: Mia van der Kooij
Een opbeurende boodschap is tegenwoordig via social media zo gedeeld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kostte dat meer moeite: deze theezakjes werden uit vliegtuigen gedropt. Foto: Mia van der Kooij

Fred Wiersema: ‘Als de ooggetuigen verdwijnen, blijven de spullen over’

Algemeen

LOCHEM - Nu er steeds minder mensen zijn die de Tweede Wereldoorlog bewust hebben meegemaakt, spelen spullen een steeds belangrijker rol bij het levend houden van de geschiedenis. Aan de hand van foto’s, kranten, gebruiksobjecten en andere memorabilia kunnen we ons een voorstelling maken van hoe het leven toen moet zijn geweest. Kunst- en antiekkenner Fred Wiersema uit Lochem stuit regelmatig op een object met een bijzonder verhaal.

Zoals het theezakje dat hij onlangs in een inboedel trof. “Ik vond het in een Kwatta-blik”, vertelt Wiersema. Het buideltje met een label waarop de teksten ‘Nederland zal herrijzen’ en ‘Uit vrij Nederland-Indië een groet – Houdt moed!’ prijken, was bedoeld als hart onder de riem voor iedereen die leefde onder het juk van de bezetter. Een boodschap die we nu via social media met een druk op de knop zouden delen aan mensen in nood, waar ook ter wereld. Tachtig jaar geleden kostte het meer moeite om zoiets te doen. “De zakjes werden vanuit Indië naar Engeland verscheept en vervolgens vanuit vliegtuigen boven ons land gedropt.”

Soms zitten die boeiende verhalen ook in kleine details. “Vele jaren geleden was ik eens bij een woning nabij het station van Zutphen”, vertelt de antiekkenner. “Ik zag daar tinnen kandelaars waar kleine gaatjes in zaten. Dat kwam door de granaatscherven die de kandelaars hadden geperforeerd na het bombardement op de munitietrein op het spooremplacement. Bijzonder toch?”

Wiersema is mateloos geïnteresseerd in de spullen die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben. “In mijn jeugd werd er nog veel over de oorlog gesproken, dat is nu veel minder. Ik hoop dat we door spullen uit die tijd te bewaren, de herinnering voor volgende generaties levend houden.”

Gooi oude spullen nooit zomaar weg
Heb je iets in huis waarvan je denkt dat het heel oud kan zijn? Gooi het dan nooit zomaar weg, drukt Fred Wiersema iedereen op het hart. Als erkend taxateur komt hij objecten - van Chinees porselein tot gouden sieraden - graag bekijken om de waarde te bepalen.

Dit artikel wordt u aangeboden door:

Fred Wiersema Kunst en Antiek
Telefoon: 06 2279 5866
Adres: Zutphenseweg 8, 7241 KR in Lochem
E-mail: fred@wiersema-antiek.nl
Website: www.wiersema-antiek.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant