Wethouder Harry Matser opent de automaat door het eerste lege flesje in te leveren. Foto: Bas van Lith

Wethouder Harry Matser opent de automaat door het eerste lege flesje in te leveren. Foto: Bas van Lith

Slim inzamelsysteem blikjes en flesjes op Isendoorn College

Algemeen

The Loop beloont afvalscheidende leerlingen

WARNSVELD - Het Isendoorn College in Warnsveld heeft de beschikking gekregen over een een slim inzamelsysteem voor lege blikjes en flesjes. Op 20 april werd The Loop feestelijk onthuld, in het kader van een educatief samenwerkingsproject van IVN Natuureducatie, The Loop, het Isendoorn College en mineraalwaterproducent SPA. Door de blikjes en flesjes gescheiden in te zamelen kunnen leerlingen van het Isendoorn College met een speciale app voor van alles sparen. Wethouder Matser van Energie en Klimaat leverde het eerste lege flesje in om de inzamelautomaat officieel in gebruik te stellen.

Het inzamelapparaat van The Loop stimuleert leerlingen om hun afval goed te scheiden en maakt deel uit van het educatieprogramma ‘IVN Jongeren Adviesbureau’ van IVN Natuureducatie. In dit lesprogramma gingen jongeren aan de slag met het onderzoeken van het probleem rondom plastic afval, leerden ze meer over het belang van gescheiden inzameling en zijn ze actief bezig geweest met het bedenken van oplossingen voor de hoeveelheid zwerfafval in de omgeving.

Stickerontwerp
Daarnaast werden de leerlingen uitgedaagd met de vraag om een stickerontwerp voor de automaat te maken. Het ontwerp van Bilge, Myrthe en Tom werd tot mooiste verkozen en is op de automaat aangebracht. Ook moesten de leerlingen verschillende ‘challenges’ bedenken. “Met deze challenges die via de The Loop-app uit te voeren zijn laten ze hun medeleerlingen actief nadenken over het belang van afvalscheiding en het voorkomen van zwerfafval”, aldus Bas van Lith, Jr. Projectleider bij IVN Natuureducatie.

The Loop
Door flesjes en blikjes in het inzamelapparaat te deponeren en de app-opdrachten uit te voeren kunnen leerlingen punten sparen, die ze kunnen verzilveren in de kantine van het Isendoorn College voor bijvoorbeeld een broodje gezond. Maarten Tromp, initiatiefnemer van The Loop: ‘We willen met The Loop leerlingen op een sympathieke manier bewust maken van de problematiek rondom zwerfafval en meteen een concrete oplossing bieden waarmee ze hun eigen bijdrage kunnen leveren.’

Statiegeld
Met het inzamelapparaat creëert het Isendoorn College meer bewustzijn onder leerlingen over het belang van gescheiden inzameling en loopt de middelbare school vast vooruit op de invoer van statiegeld op plastic flesjes per 1 juli en blikjes een jaar later. Sanna van Doorn, duurzaamheidsmanager bij SPA: “Het is onze doelstelling om in 2025 alle flessen die we op de markt brengen weer in te zamelen, zodat onze gebruikte verpakkingen niet eindigen als zwerfafval in de natuur en we het materiaal opnieuw kunnen gebruiken om nieuwe verpakkingen van te maken. Een belangrijke stap hierin is de invoering van statiegeld op kleine flesjes. Dit project met IVN Natuureducatie en The Loop is een mooie manier om hier alvast bewustzijn voor te genereren onder jongeren.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant