<p>Hans Derksen (l) draagt het voorzitterschap vol vertrouwen over aan Bert Vroon. Foto: Meike Wesselink</p>

Hans Derksen (l) draagt het voorzitterschap vol vertrouwen over aan Bert Vroon. Foto: Meike Wesselink

Hans Derksen neemt na twaalf jaar afscheid als voorzitter Gilde Zutphen

ZUTPHEN - Twaalf jaar lang was Hans Derksen voorzitter van Gilde Zutphen. Een gedreven ambassadeur was hij voor de vrijwilligersorganisatie die zich richt op kennisoverdracht. En dat is hij nog. Het voorzitterschap draagt Derksen nu over aan Bert Vroon.

Door Meike Wesselink

“Gilde Zutphen is een honderd procent vrijwilligersorganisatie”, steekt Hans Derksen meteen van wal. “De expertise van de vrijwilligers vormt de basis van wat ‘t Gilde aanbiedt aan cursussen en workshops. De organisatie is als landelijk concept gestart en sinds 1993 actief in Zutphen. Zutphen heeft, naast Alphen aan de Rijn, het meest actieve Gilde van het land. Onze vrijwillige stadsgidsen zijn wellicht het meest bekend, het taalcoachproject, met tachtig taalcoaches, is daarnaast een belangrijk project. C4Y (Coach4You) helpt kinderen met de soms lastige overstap van basisschool naar het voortgezet onderwijs. Dat doet Gilde al twaalf jaar voor kinderen die deze steun kunnen gebruiken. Een heel aardig project dat vorig jaar startte, is Power. Gedurende zes sessies leren deelnemers hun flexibiliteit en hun netwerk te vergroten om zo eenzaamheid om te vormen tot iets moois. De workshops sloegen zo aan dat van daaruit het Powercafé is ontstaan. Zo konden deelnemers elkaar blijven ontmoeten tijdens interessante themabijeenkomsten. Naast deze maatschappelijke activiteiten is er ook een heel rijk aanbod aan creatieve projecten. Zelf ben ik al een aantal jaren verbonden aan de cursus portrettekenen en word ik wekelijks geconfronteerd met de uitdagingen daarvan. Dat doe ik met veel plezier.”

Hans Derksen werkte gedurende dertig jaar in de bancaire wereld en hield zich bezig met vooral grote getallen. De harde kant van de sector noemt hij het zelf. Om ook die andere kant te ontdekken, ging Derksen zich na zijn werkzame leven bezighouden met maatschappelijke platforms. Om zijn leven te beteren, zegt hij gekscherend. 

Derksen is niet een beetje maar bijzonder actief bij tien verschillende organisaties, waaronder de cliënten- en adviesraad Zutphen, Buddy to Buddy, Verbindkracht Zutphen en Platform dementievriendelijk Zutphen. “Als een organisatie een goed bestuur heeft, kun je best meerdere organisaties tegelijk ondersteunen”, zegt Derksen nuchter. “Maar bovenaan mijn lijstje staat steeds: Als het maar leuk blijft.” 

Derksen begon al aan zijn derde termijn als voorzitter voor Gilde Zutphen toen hij Bert Vroon als mogelijk opvolger spotte. Vroon, sinds anderhalf jaar woonachtig in Zutphen, voelde zich hier al gauw thuis. Hij rondde de cursus Zutphenkunde af en meldde zich bij Gilde Zutphen als vrijwillige stadsgids. “Ik geloof erg in de kracht van vrijwilligers. Zij dragen de vitale samenleving, daar ben ik van overtuigd. Ook binnen het Cultuurplatform Zutphen waar ik actief ben, probeer ik het belang van de vrijwilliger te benadrukken.”

Bert Vroon was gedurende zijn loopbaan onder meer directeur bij Stadsontwikkeling Purmerend. Ook runde hij langere tijd een organisatie-adviesbureau. Omdat Vroon zich naast natuur ook wil omringen met cultuur, kozen hij en zijn vrouw voor Zutphen. Naast het Cultuurplatform, is Vroon ook actief als voorzitter van het seniorencollectief Derde Fase.


www.gilde-zutphen.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden