Daly Plastics heeft korven geplaatst in de straatkolken zodat eventueel wegwaaiende korrels niet meer in het afvoerwater terechtkomen. Foto: PR

Daly Plastics heeft korven geplaatst in de straatkolken zodat eventueel wegwaaiende korrels niet meer in het afvoerwater terechtkomen. Foto: PR

Daly Plastics neemt voortouw in gezamenlijke aanpak plastic korrels

Algemeen

ZUTPHEN - Recyclebedrijf Daly Plastics neemt het voortouw in een gezamenlijke aanpak om te voorkomen dat plastic korrels in de IJssel belanden. Daly wil met collega-recycle- en plastic verwerkende bedrijven die ook langs de IJssel zijn gevestigd of via het achterland verbonden zijn, en met het waterschap tot een oplossing komen zodat de plastic korrels niet meer in de rivier belanden.

"We zijn een duurzaam circulair bedrijf. We zijn enorm geschrokken toen bekend werd dat er plastic korrels in de IJssel waren aangetroffen", stelt Peter Daalder, algemeen directeur en eigenaar van Daly Plastics. Daly is qua volume het op een na grootste plastic recyclebedrijf van Nederland. Daly verwerkt het plastic afval dat wij als samenleving weggooien tot plastic korrels. Van deze korrels worden hoofdzakelijk vuilniszakken gemaakt.

Daalder: "Wij hebben onmiddellijk in overleg met de Omgevingsdienst Achterhoek maatregelen genomen om te voorkomen dat plastic korrels in de IJssel belanden. We hebben onze riolering helemaal gereinigd en korven geplaatst in de straatkolken zodat eventueel wegwaaiende korrels niet meer in het afvoerwater terechtkomen. Deze korven zijn genummerd en worden wekelijks schoongemaakt. Tegelijkertijd registreren we of en zo ja hoeveel korrels er in welke korven zitten. Daarnaast zijn er nog voor ruim 150.000 euro andere maatregelen genomen volgens op schrift gestelde protocollen. Dat geeft ons inzicht in hoe we dit euvel verder kunnen verhelpen. We zijn nu voor 95 procent schoon en we gaan voor de 100."

Daalder benadrukt dat alleen een gezamenlijke aanpak helpt bij het oplossen van het probleem. "Ook stroomopwaarts worden korrels gevonden in de IJssel. Die kunnen dus niet van ons zijn. Als alle collega-bedrijven die ofwel aan de IJssel liggen of op het achterland via afwatering op de rivier uitkomen, ook maatregelen nemen en we regelmatig watermonsters nemen, kunnen we hopelijk het verschil meten. Het kan ook zijn dat het bijvoorbeeld vanuit Duitsland wordt meegevoerd. Dat weten we alleen door nauwkeurig te meten. Ook het waterschap zou een geweldige rol van betekenis kunnen spelen door het filtersysteem aan te passen. Nu kunnen de korrels, die een dikte van 3 millimeter hebben, erdoorheen. Een ander filter kan dit voorkomen."

Daalder wil graag van het hart dat de hele zaak hem emotioneel aangrijpt. "We zijn een familiebedrijf. Onze passie is om voor de nieuwe generatie een betere samenleving achter te laten. Ik wandel graag met mijn vrouw langs deze prachtige rivier. Mij is er alles aan gelegen om dit gezamenlijk op te lossen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant