Zutphen schaft marktwerking in huishoudelijke zorg af
<p>Ruim drie jaar geleden hielden de thuiszorgers in Zutphen samen met de SP een handtekeningenactie tegen de marktwerking. Die actie leverde in drie weken tijd 1732 steunbetuigingen op. Foto: SP Zutphen&nbsp;</p>

Ruim drie jaar geleden hielden de thuiszorgers in Zutphen samen met de SP een handtekeningenactie tegen de marktwerking. Die actie leverde in drie weken tijd 1732 steunbetuigingen op. Foto: SP Zutphen 

(SP Zutphen)

Zutphen schaft marktwerking in huishoudelijke zorg af

ZUTPHEN - Een langgekoesterde wens van Zutphense thuiszorgers en de Socialistische Partij is maandagavond 29 maart in vervulling gegaan: de gemeenteraad heeft ingestemd met de afschaffing van de marktwerking in de huishoudelijke zorg. Zutphen gaat nu werken met drie in plaats van veertien zorgbedrijven. "Een enorme stap vooruit," stelt SP-fractievoorzitter Nils Müller. "We maken een einde aan een slopende tegenstelling."

Bij de invoering van de marktwerking in de huishoudelijke zorg ontstond een tegenstelling met aan de ene kant het belang van de thuiszorgers en hun cliënten. Zij wilden goede zorg en een fatsoenlijke baan. Aan de andere kant stonden de eigenaren van de zorgbedrijven, die juist zoveel mogelijk winst probeerden te maken. Daarmee ging lange tijd het belang van de één rechtstreeks ten koste van dat van de ander. Salarissen gingen omlaag, werkdruk ging omhoog, vaste werkplekken verdwenen en cliënten raakten hun vertrouwde hulpen kwijt. Thuiszorger Tamara sprak in tijdens de raadsvergadering: "Door de marktwerking moesten we elke twee jaar naar een ander zorgbedrijf omdat de gemeente steeds weer andere bedrijven inhuurde."

Maximaal drie
Met de afschaffing van de marktwerking komt daar nu een eind aan. De gemeente Zutphen gaat maximaal drie organisaties selecteren die op basis van sociale drijfveren de huishoudelijke zorg in Zutphen gaan organiseren. Die organisaties komen in plaats van de veertien met elkaar concurrerende en grotendeels commerciële zorgbedrijven die Zutphen nu kent.
De SP voert al sinds 2012 actie voor de afschaffing van de marktwerking in de huishoudelijke zorg, samen met tientallen thuiszorgers. In 2018 beloofden zij voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen alléén mee te gaan regeren als de marktwerking werd afgeschaft. Die verkiezingsbelofte is nu ingelost.
SP-fractievoorzitter Nils Müller: "Wij zijn zo trots als een pauw. We laten hier in Zutphen zien dat het kan. We breken hier met de neoliberale trend van meer marktwerking en minder samenwerking. Geen wonder dat andere steden interesse tonen in het Zutphense model."

Meer
De SP heeft duidelijk in het vizier wat de volgende stappen zullen zijn. Müller: "Dezelfde tegenstelling die we in de huishoudelijke zorg zagen, zien we ook op bijvoorbeeld de arbeidsmarkt, woningmarkt en afvalmarkt. Ook dáár willen we in de toekomst af van de marktwerking. De afschaffing van de marktwerking in de huishoudelijke zorg was pas het begin."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden