Eind aan leegstand ‘Blokkerpand’
Bernard Oosterink (links) en Thomas de Jong zien de upgrading van winkelcentrum De Brink helemaal zitten. “Een win-win situatie.” Foto: Eric Klop
Bernard Oosterink (links) en Thomas de Jong zien de upgrading van winkelcentrum De Brink helemaal zitten. “Een win-win situatie.” Foto: Eric Klop

Eind aan leegstand ‘Blokkerpand’

Bernard Oosterink opent in De Brink drie nieuwe winkels

Door Eric Klop

ZUTPHEN – Wat zouden de Zutphense Zuidwijken zijn zonder winkelcentrum? De Brink voorziet duidelijk in een behoefte, met sinds jaar en dag de supermarkt als publiekstrekkend middelpunt. Vlak de andere winkelpanden echter ook niet uit. Maar dan moeten die wel iets te bieden hebben. De locatie waar Blokker ooit een filiaal exploiteerde was Bernard Oosterink, franchisenemer van de Albert Heijn, dan ook een doorn in het oog. Al zo’n drie jaar leeg. De ondernemer heeft er wat op gevonden. Met ingang van 20 april is het winkelpand pal tegenover de entree van de ‘buurtsuper in het groot’ weer in bedrijf.

Oosterink heeft het voormalige Blokkerpand gekocht. En gaat er zaken doen die de handjes van de consument zonder twijfel op elkaar krijgen. Filialen van slijterijketen Gall & Gall, non-food specialist De Marskramer en kantoorboekhandel The Read Shop worden er via zijn neus voor zakendoen een plek geboden. “Een aanvulling op het winkelaanbod”, verklaart de 45-jarige ondernemer nader. “Goed voor de wijk, goed voor winkelcentrum De Brink en goed voor Albert Heijn. Zo blijft de loop erin. Leegstand is nooit goed. Zeker niet in dit winkelcentrum dat mij zo na aan het hart ligt. Mijn vader Ben begon hier in 1968 een zelfbedieningswinkel van de VIVO. Later werd het Ben’s Beste Super en Ben’s Beste Super de Boer. Nadat ik in 2008 de zaak had overgenomen opende de supermarkt drie jaar later onder de vleugels van Albert Heijn.”

De ‘Appie’ heeft over klandizie geenszins te klagen. Komt zelfs ruimte te kort om het de klant optimaal naar de zin te maken. Ook daarom is Thomas de Jong, sinds enige tijd supermarktmanager, zeer te spreken over de nieuwe ontwikkelingen. “Door de verhuizing van de nu nog inpandige Gall & Gall en een groot deel van de non-food artikelen naar de overkant ontstaat er circa tien procent meer ruimte voor het dagelijkse foodassortiment. We kunnen dit nu uitbreiden. Een groter aanbod, onder meer op het gebied van vegetarische levensmiddelen en gebak. Ook op zondag. Dit gaat gepaard met een verbouwing die meer daglicht en transparantie schept. Zo kijken klanten van buiten niet meer tegen de schappen van Gall & Gall aan. Verder is er oog voor verdere modernisering. We gaan onder andere echt werk maken van zelfscan, waarbij onze klanten trouwens altijd kunnen blijven rekenen op hulp. Service houden wij als vanouds hoog in het vaandel. Een aantal normale kassa’s houden we dan ook in ere. Daarnaast maken we voor de servicebalie een forse efficiencyslag”, belooft de 28-jarige manager van de supermarkt waar hij tijdens zijn tienerjaren al werkzaam was als vakkenvuller.

Dit alles is in gang gezet door het ‘risico’ dat Bernard Oosterink naar eigen zeggen heeft genomen. “Met het betrekken van het naastgelegen pand begin je in feite vanaf nul. Maar ik wilde de bestemming graag zo veel mogelijk in eigen hand houden. Ben ook vol vertrouwen. Ik weet dat buurtbewoners de Blokker missen. In die leemte gaat het gevarieerde non-food assortiment van De Marskramer nu voorzien. In het rechterdeel, samen met The Readshop die naast leesvoer en kantoorartikelen ook de pakketservice van Post NL biedt. Met dezelfde entree en één kassa. Links komt een volwaardige Gall & Gall. Met bijvoorbeeld een veel groter bier- en wijnassortiment dan tot dusver onder het dak van Albert Heijn het geval is”, garandeert Oosterink die het trio nieuwe winkels eveneens in franchise neemt. “Qua winkeloppervlak is het allemaal niet zo groot. Maar de klant kan op ons rekenen. Zo draaien we mee in de landelijke Marskramerfolder. Bovendien zijn de winkelmedewerkers vertrouwde gezichten: dames die nu nog in de supermarkt werkzaam zijn. Door de invoering van zelfscan zijn er gaandeweg minder caissières nodig. Nu kunnen wij hen toch in dienst houden. Pal aan de overkant.”

Dinsdag 20 april is de dag dat het voormalige Blokkerpand na drie jaar leegstand eindelijk weer een functie heeft. Met een feestelijk tintje, doch zonder de dan geldende coronamaatregelen te verwaarlozen. Hoe dan ook vaart buurtwinkelcentrum De Brink er wel bij. Voor Bernard Oosterink en Thomas de Jong is het evenzeer een win-win situatie. “Maar de grootste winnaar is de klant”, stellen ze met klem.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden