‘Hij weet precies hoe ze de sinaasappeltjes willen hebben’
<p>&nbsp;Om 5.00 uur stond hij de kraam al op te bouwen; zijn vrouw Louise hielp steevast, evenals zus Gerry (r). Foto: Henk Derksen </p>

 Om 5.00 uur stond hij de kraam al op te bouwen; zijn vrouw Louise hielp steevast, evenals zus Gerry (r). Foto: Henk Derksen

‘Hij weet precies hoe ze de sinaasappeltjes willen hebben’

ZUTPHEN - Donderdag 1 april staat hij voor het laatst met zijn fruitkraam op de markt. Eef Klaassen; 51 jaar lang was hij samen met zijn zus Gerry voor velen een vertrouwd gezicht op de markt in Zutphen, in Gorssel en in Eerbeek.

Door Meike Wesselink

Van zijn vaste club klanten wist Eef precies hoe ze de sinaasappeltjes hebben wilden; zoet of juist een beetje zuur. “Wat zo fijn is aan Eef is dat hij aan een half woord al genoeg had”, aldus marktmeester Theo Aalbers. “Dat maakte het voor de vaste klanten ook zo vertrouwd. Eef is een vakman in hart en nieren. Dat hij ermee stopt is voor ons echt een gemis.”
Eef was altijd geïnteresseerd in de mensen en informeerde ook altijd naar hun welzijn. Patronen in het koopgedrag had hij al gauw in de gaten, daar kon hij zijn klanten dan ook goed mee van dienst zijn. Vóór hij groente en fruit ging verkopen deed Eef de vakopleiding AGV. Hij leerde er alles over aardappels, groente en fruit en leerde hoe hij de kwaliteit kon waarborgen. “Er is niemand die nog zo’n opleiding volgt”, aldus de sympathiek ogende groenteman. “Als je nu slager wilt worden, dan word je gewoon slager. Een opleiding hoef je daar niet meer voor te hebben. Zo gaat dat tegenwoordig.”

Bekijk je de kraam van Eef, dan zie je het ook: blakende groentes en blozend fruit. Geen vlekjes of plekjes. “Niet te vergelijken met supermarktkwaliteit waar kroppen sla in de schappen liggen die op het land een stuk boven de grond groeien omdat ze zo gemakkelijker te oogsten zijn. Een krop hoort niet boven de grond te groeien, sla groeit in de grond en die hoor je af te snijden bij de wortel.”
Zo vriendelijk en vrolijk als Eef is, zo kan hij zich ook druk maken over zaken die hem aan het hart gaan. Het plan om zonnepanelen in het buitengebied van De Hoven te plaatsen bijvoorbeeld. Eef gaat zijn best doen om dat te voorkomen. Niet dat hij tegen zonnepanelen is, maar Eef ziet ze liever op de daken dan in het landschap. En zo is er nog meer dan genoeg om mee bezig te blijven. “Ik ga mijn schoonzoon helpen met het voortzetten van de groentezaak, online. Ik vind het heel interessant om te zien hoe deze generatie de zaken oppakt en ik help graag mee om mijn kennis daarin te delen.”

Na Pasen start de verkoop van Eefs fruit en groente op www.groenenfruitig.nl. Dan gaat de verkoop over naar zijn dochter Larissa en haar partner Ronnie. Eef had zijn vaste stek om groente en fruit in te kopen, maar de boerenkool die in de winter in zijn kraam te koop lag, verbouwde hij zelf. Ook daar wil hij zich weer meer mee bezighouden. “Het verbouwen van tuinboontjes, stokboontjes, daar ga ik me ook mee bezighouden.” Eef gaat zich zeker niet vervelen. “Ik blijf lekker bezig maar als mijn meisje Louise op een zonnige dag tegen me zegt: ‘We gaan een stukje fietsen’, dan ga ik er lekker met haar op uit.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden