Opnieuw geld voor verduurzaming Zutphense woningen

Algemeen

ZUTPHEN - Zutphense inwoners kunnen energiekosten besparen op hun huur- of koopwoning. De gemeente Zutphen heeft van het Rijk een bijdrage ontvangen van 364.443 euro voor verduurzaming van Zutphense huur- en koopwoningen.

Door Alize Hillebrink

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft onlangs de aanvraag van de gemeente Zutphen voor de uitkering Regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW) toegekend. De gemeente heeft in nauwe samenwerking met ZutphenEnergie, het Regionaal Energieloket, de woningcorporaties en de Voedselbank de aanvraag gerealiseerd. Wethouder Harry Matser: “Deze regeling is voor en door inwoners en dat vind ik supergaaf.” Volgens Matser was de aanvraag een groot avontuur. “Het was ‘wie het eerst komt wie het eerst maalt’ en een enorm papierwerk, maar gelukkig hebben we op tijd deze regeling kunnen binnenslepen. En het geld gaat bijna helemaal naar inwoners. Ik ben er heel blij mee.”

De regeling is bedoeld om inwoners bewust te maken van energiebesparen en hen te stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen. Met het geld kan de gemeente inwoners op een laagdrempelige manier helpen om energie te besparen en op te wekken, en een concreet handelingsperspectief bieden in de warmtetransitie. Matser: “Het leuke van deze regeling is dat het geld bijna helemaal naar inwoners gaat. Zowel huurders als woningeigenaren kunnen profiteren van een vergoeding op allerlei energiemaatregelen.”

De gemeente Zutphen gaat de komende tijd samen met ZutphenEnergie, het Regionaal Energieloket, de woningcorporaties en de Voedselbank in gesprek over de verschillende activiteiten en energiemaatregelen.

De RREW is een vervolg op de huidige Regeling Reductie Energiegebruik (RRE). De RRE bijdrage is sinds 2020 van kracht maar is alleen beschikbaar voor woningeigenaren. De RREW is voor huurders én woningeigenaren. Matser: “Het is mooi dat zowel huurders als woningeigenaren dankzij deze nieuwe regeling geholpen worden om energiemaatregelen in hun woning te nemen.”

Evenals de RRE-regeling zijn er in de RREW-regeling maatregelen waardoor inwoners energiekosten kunnen besparen als een cadeaubon voor kleine energiemaatregelen, collectieve inkoopacties voor zonnepanelen en isolatie, gratis energierapporten en energiecoachgesprekken.

Kijk voor meer informatie op www.zutphen.nl/energie

Energiemaatregelen voor huurders en woningeigenaren

De RREW Regeling loopt tot eind 2022 en bestaat uit verschillende maatregelen waardoor inwoners energiekosten kunnen besparen:

1.         Cadeaubonnen voor kleine energiemaatregelen, zoals LED-lampen en tochtstrips.

2.         Hulp en tips om energie te besparen van energiecoaches voor huurders. Daarnaast kunnen energieconciërges helpen om de producten die met de cadeaubon zijn gekocht te installeren bij mensen thuis als zij dit niet zelf kunnen.

3.         E-book ‘50 energiebesparende tips’ en webinar voor huurders;

4.         Energie bespaar rapporten per bouwjaar van Zutphense woningen;

5.         Collectieve inkoopacties voor zonnepanelen en isolatie;

6.         Energieloket (fysiek en online);

7.         VvE energieloket en webinar;

8.         Transitievisie Warmte (TVW)-tool en webinars: een online communicatie-instrument waarmee het warmtebeleid van de gemeente Zutphen wordt vertaald naar een concreet handelingsperspectief voor een bewoner.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant