Hangjongeren Stationsgebied gaan in gesprek met burgemeester

Hangjongeren Stationsgebied gaan in gesprek met burgemeester

ZUTPHEN - Bij problemen met jongeren zoekt burgemeester Vermeulen meestal het gesprek. Maar in contact komen met jongeren is niet altijd gemakkelijk. Wel als de jongeren zelf contact met je opnemen.

Door Alize Hillebrink

Hangjongeren in het Stationsgebied zochten afgelopen week contact met de Zutphense burgmeester Vermeulen. Dit gebeurde nadat zij op social media lazen dat de burgemeester cameratoezicht wil in het stationsgebied in verband met overlast door hangjongeren.

Problemen in het Stationsgebied zijn er al langer, maar worden volgens de burgemeester steeds heftiger. “De afgelopen jaren zien we een toenemende mate van overlast van jeugd die daar rondhangt. Er wordt lachgas gebruikt, wiet gerookt en alcohol gedronken. Met corona en het mooie weer is dit nog meer toegenomen.” Het station moet volgens de burgemeester een plek zijn waar je je welkom moet voelen, “en dat is niet zo als daar allerlei groepen rondhangen. Dan voelen mensen zich geïntimideerd.”

Het Stationsgebied is een van de belangrijkste aandachtsgebieden van wethouder Annelies de Jonge (Leefomgeving en beheer openbare ruimte) en de burgemeester (Openbare orde en veiligheid). “De sfeer is niet goed daar. Ook het grote aantal telefoonwinkels is niet wenselijk.”, aldus de burgemeester. Volgens beiden moet het gebied vriendelijker en veiliger.

Het plaatsen van cameratoezicht is één van de oplossingen, denkt de burgemeester. Een bericht hierover afgelopen week in de Stentor kwam de betreffende jongeren onder ogen en spontaan namen zeven jongeren contact op met de burgemeester. “Ze begrepen het probleem en zeiden het te betreuren op deze manier in het nieuws te komen. Ze willen er graag met mij over praten.”

Sinds de tijdelijke sluiting van de skatebaan in Leesten, op last van de burgemeester vorig jaar, is burgemeester Vermeulen bij Zutphense jongeren in het vizier. Ze zocht persoonlijk het contact met de jongeren en de verbazing onder hen was groot. “Zit jij ook op Insta?”, werd haar gevraagd. “O, leuk dan ga ik je volgen.”

Deze week gaat Vermeulen met de jongeren in gesprek over de problemen in het stationsgebied. “Ik ga luisteren naar wat ze willen en wat ze voor zich zien. Vervolgens bedenken we samen een oplossing. Een jongeren-ontmoetingsplek, een voetbalveldje, dat is afhankelijk van wat ze willen, maar daar komen we wel uit.”

Voor het plaatsen van cameratoezicht dient een aanpassing te worden gedaan in de APV (Algemeen plaatselijke verordening). Dit voorstel wordt op 1 maart besproken in de gemeenteraad.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden