‘Sieraad’ aan Lange Hofstraat sluit over drie maanden
<p>Cora Simons-Bouman voor haar Atelier De Waterlelie aan de Lange Hofstraat in Zutphen. Per 31 mei gaat zij met pensioen. Foto: Patrick van den Brink (Lutim)</p>

Cora Simons-Bouman voor haar Atelier De Waterlelie aan de Lange Hofstraat in Zutphen. Per 31 mei gaat zij met pensioen. Foto: Patrick van den Brink (Lutim)

‘Sieraad’ aan Lange Hofstraat sluit over drie maanden

Cora Simons-Bouman van Atelier De Waterlelie gaat met pensioen

Door Rudi Hofman

ZUTPHEN – In september 2013 kreeg de Lochemse burgemeester Frans Spekreijse in de schouwburg een fraaie gouden knoop bij zijn afscheid. Dit sieraad was gemaakt door de Zutphense edelsmid en juwelier Cora Simons-Bouman. Zij neemt over enkele maanden zelf afscheid als winkelier aan de Lange Hofstraat en gaat van haar pensioen genieten.

Dit besluit heeft, zo benadrukt de goedlachse en vlot pratende Cora, niets met de coronacrisis te maken. “Op 1 april zit ik met Atelier De Waterlelie twintig jaar in Zutphen. Dat heb ik altijd met heel veel plezier gedaan. Met behulp van een fantastisch team bestaande uit mijn man en onze vier dochters. Maar het is mooi geweest. Vorig jaar heb ik op Bevrijdingsdag de pandeigenaar gebeld en gezegd dat ik wil stoppen per 31 mei 2021.”

Frankensteeg
De eerste vijftien jaar, van 2001 tot 2016, had de onderneemster haar atelier en winkel in de Frankensteeg. Dat was heel klein. Binnenstadsmanager Remco Feith tipte Cora over een veel ruimer pand aan de Lange Hofstraat dat te huur stond. Deze tip was niet aan dovemansoren gericht. Cora: “Het pand was wel heel dof, dus hebben we het lekker licht geschilderd, ledverlichting aangebracht en een mooie toonbank ingebouwd. Dit was een wereld van verschil en leverde veel positieve reacties op. Aan de Lange Hofstraat heb ik ook veel meer klandizie gehad dan aan de Frankensteeg.” Vaste metgezel in de zaak was en is Banjer, haar Duitse staande hond draadhaar.

Oud goud
De gouden knoop voor de vertrekkende burgemeester noemt de edelsmid een van de leukste opdrachten die zij de afgelopen twintig jaar heeft mogen uitvoeren. “De Lochemse burgerij was gevraagd hiervoor oud goud in te leveren. Dat heb ik omgesmolten om er vervolgens een mooie gouden knoop van te maken. Sindsdien heb ik nog een stuk of vijftien zilveren knopen gemaakt voor mensen die in de gemeente Lochem iets bijzonders hebben gedaan.”

Van iets ouds iets nieuws maken, heeft Cora altijd als de grootste uitdaging in haar werk gezien. “Dat iemand zegt: ‘jeetje het is nog mooier geworden dan verwacht’. Dat vind ik heerlijk. Ik vind het sowieso leuk met mensen te werken en ze weer blij de deur uit te zien lopen.” De Zutphense werkt met goud en zilver. Goud heeft haar voorkeur, omdat als je zilver polijst er blauwe vlekken kunnen optreden, legt zij uit. “Goud is en blijft altijd goed.”

Eyecatchers
Cora maakte onder meer talloze ringen, oorbellen, hangers, manchetknopen en bedrijfsspeldjes. Daarnaast hield zij ervan klanten in haar winkel ‘special things en eyecatchers’ te kunnen tonen. Veel bijzondere sieraden haalde zij uit Spanje en Duitsland. Zeer populair zijn volgens haar de Deja Vu-horloges. Vrouwen kunnen die heel makkelijk naar eigen smaak samenstellen, de combinatiemogelijkheden zijn eindeloos.

Hoewel zij van jongs af aan al graag met haar handen werkt, duurde het lang voordat Cora hiervan haar professie durfde te maken. In de jaren zeventig was zij activiteitenbegeleidster in Utrecht en zat zij in Zeist op kamers. In haar woonplaats besloot zij in 1973 een cursus te volgen bij een edelsmid. Die zag haar talent en moedigde Cora aan hier meer mee te doen. Eerst deed zij de juweliersopleiding en daarna de opleiding tot edelsmid. In de jaren erna volgden diverse aanvullende cursussen.

In 1994 verhuisden Cora en haar echtgenoot naar Zutphen. Van meet af aan is zij hier aan huis gaan werken en in 2000 schreef zij zich officieel in bij de Kamer van Koophandel. Op 1 april 2001 opende Cora aan de Frankensteeg Atelier De Waterlelie.

Gaatjes schieten
Cora verheugt zich na 31 mei meer tijd aan haar kleinkinderen te kunnen besteden en leuke dingen met haar man te gaan doen. Na haar pensioen blijft zij wel vanuit huis in opdracht sieraden maken en bijvoorbeeld ook gaatjes in oren schieten. “Niet om op te scheppen, maar dat kan ik gewoon goed”, zegt Cora lachend. De eerdergenoemde Deja Vu-horloges blijft zij ook verkopen.

De vraag wat zij het meest gaat missen, beantwoordt Cora met: “Het leuke contact met de klanten, de reuring in de Lange Hofstraat en de gesprekken met andere ondernemers. Ik wil alle klanten enorm bedanken dat ze zo trouw zijn geweest en dat ze me de opdrachten gegund hebben. Zonder die goede klanten had ik het niet gered.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden