Wake in Zutphens Vogelpark onderdeel estafetteactie voor een humaner migratiebeleid
<p>Leanne Enderink voert vrijdag in het Zutphense Vogelpark actie voor een humaner vluchtelingenbeleid. Eigen Foto</p>

Leanne Enderink voert vrijdag in het Zutphense Vogelpark actie voor een humaner vluchtelingenbeleid. Eigen Foto

Wake in Zutphens Vogelpark onderdeel estafetteactie voor een humaner migratiebeleid

ZUTPHEN - Mensen die uit pure wanhoop op de vlucht slaan voor oorlog, armoede, honger of andere ernstige bedreigingen verdienen hulp en een fatsoenlijke opvang. Nederland en Europa moeten daarom werken aan een humaner en minder bureaucratisch migratiebeleid, vindt Leanne Enderink. Zij voert hier vrijdagmiddag actie voor in het Zutphense Vogelpark. Dit protest is onderdeel van de landelijke ‘lopend vuur’-actie van non-profit organisatie MiGreat, die op 17 maart (verkiezingsdag) eindigt in Den Haag.

Door Rudi Hofman

“Het systeem moet gewoon veranderen”, zegt de 27-jarige Leanne. “Zorg er in ieder geval voor dat vluchtelingen het niet koud hebben en ziek worden. In diverse landen is best meer ruimte om ze veilig op te vangen en beter onderdak te bieden dan in kamp Moria op Lesbos. Er zijn ook betere manieren om ze veilig hierheen te loodsen.”

Als vluchtelingen in Nederland arriveren, belanden ze volgens Leanne in de bureaucratische molen waardoor ze vaak heel lang in onzekerheid verkeren en in de tussentijd niets kunnen en mogen. “Ik ken een vluchteling in het AZC die al twee jaar op een verblijfsvergunning wacht. Hij mag nog niets eens vrijwilligerswerk doen. Dit proces kan gewoon sneller zodat hij en andere vluchtelingen sneller onderdeel van onze samenleving kunnen zijn.’’

Draagvlak
Een ‘heel groot rechtvaardigheidsgevoel’ heeft de kersverse Zutphense - Leanne woont hier pas sinds twee maanden - aangezet om in actie te komen voor een menselijker vluchtelingenbeleid. In korte tijd heeft zij een team van vrijwilligers om zich heen verzameld die haar op alle mogelijke manieren bijstaan. “Hier ben ik heel blij mee, het is mooi te merken dat er veel draagvlak en draagkracht voor deze actie is.” Leanne heeft niet als doel tegenstanders op andere gedachten te brengen, want ‘iedereen mag zijn of haar eigen mening hebben’.

Leanne, die de opleiding Social Work volgt, heeft van de gemeente een vergunning gekregen voor haar protestactie in het Vogelpark. Maximaal honderd mensen mogen hier vrijdag van 16.00 tot 16.30 uur samenkomen voor een wake, muziek, toespraken en een minuut stilte. Daarna is er gelegenheid tot napraten. De coronamaatregelen worden in acht genomen en een mondkapje is verplicht. Met een opkomst van tien tot twintig sympathisanten zou Leanne al blij zijn. “Als er echt honderd mensen komen dan zou me dat wel raken.” Wie de actie wil bijwonen, kan zich aanmelden via https://www.facebook.com/events/263090135334675. Via deze link is het protest ook online te volgen.

De bedoeling is dat enkele vrijwilligers uit het team van Leanne zaterdag het in Zutphen ontstoken vuur naar Lochem overbrengen. Daar wordt die dag actie gevoerd voor een humaner migratiebeleid.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden