Marcel van Roosmalen naar Hanzehof Theater in december
Foto: PR

Marcel van Roosmalen naar Hanzehof Theater in december

Schrijver Marcel van Roosmalen komt op 18 december naar het Hanzehof Theater met zijn show Marcel van Roosmalen leest niet voor. Als journalist en columnist reist hij al jaren het hele land door en dat leverde hem meer stof tot praten op dan hij had vermoed. Vandaar dat hij er in de theaters over komt vertellen.

Nederland Onder Het Systeemplafond

Voor zijn meest recente boek Nederland Onder Het Systeemplafond belandde hij op tal van symposia, inspraakavonden en andere hem oubollig voorkomende gelegenheden - en deed daar gortdroog verslag van. Driekwart van de Nederlanders brengt zijn werkzame leven grotendeels door onder zo’n systeemplafond en daar vinden aparte dingen plaats, vindt Van Roosmalen. De opening van een Lidl-filiaal, een agrarische jongerenavond, kleurloze gebouwtjes langs de ringweg waar verkopers van goedkoop internet en tv of wat dan ook gemotiveerd worden, Van Roosmalen is erbij met zijn aantekeningenboekje. De lezer vraagt zich automatisch af wat deze mensen eigenlijk drijft én herkent zichzelf erin. Daarmee is het boek een echte lachspiegel voor werkend en ondernemend Nederland geworden.

Meer boeken van ‘De Man’

Door Van Roosmalens recente opvallende verschijningen in shows als De Slimste Mens en Veronica Inside zou men bijna vergeten dat hij veel langer actief is als auteur. Over de voetbalclub Vitesse alleen al schreef hij vier boeken. En dan zijn er bijvoorbeeld de oudere bundels Op Pad Met Pim (waarin hij Pim Fortuyn volgt), Als het maar niet op ons lijkt (over het eerste jaar als ouders, met zijn geliefde Eva Hoeke) en Het is nooit leuk als je tegen een boom rijdt, een boek dat in niets onderdoet voor de veelbesproken systeemplafond-verslagen. Van Roosmalen is dus ‘De Man’, zoals Eva Hoeke hem in haar Volkskrant Magazine-columns beschrijft.

Schrijven zoals Toon Hermans en André van Duin gezichten trekken

Een snackbar in Nieuw-Vennep, een winkelcentrum in Ede, Marcel van Roosmalen ziet er het tragikomische aspect van in en doet verslag zonder een waardeoordeel. Waar een grappige naam als De Knarrenhof andere schrijvers zou aanzetten tot spitsvondigheden, verstaat van Roosmalen het talent om deze voor zich te laten spreken. Denk aan Toon Hermans of André van Duin die alleen maar een gezicht hoefden te trekken om het publiek te laten lachen. Zo lezen alle boeken van Van Roosmalen: zijn droge observaties zijn genoeg. Met zijn vertellingen in de theaters zal dat niet heel anders zijn. Al zal het stalen gezicht van de droogkomische schrijver ongetwijfeld meehelpen. Tickets voor Marcel van Roosmalen leest niet voor zijn verkrijgbaar op de website van het Hanzehof Theater.

Dit artikel wordt u aangeboden door Pricewice B.V. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden