<p>Begrazing door schapen is duurder dan grasmaaien, maar het ziet er wel veel leuker uit. Foto: Henk Derksen</p>

Begrazing door schapen is duurder dan grasmaaien, maar het ziet er wel veel leuker uit. Foto: Henk Derksen

(Henk Derksen)

Gemeente Zutphen zet meer schapen in voor begrazing

ZUTPHEN - De inzet van schapen is duurzaam, scheelt brandstof en CO2-uitstoot, maar is niet goedkoper dan de ouderwetse grasmaaier. Duurder juist. Toch krijgt Zutphen dit jaar meer gemeenteschapen. Wethouder Annelies de Jonge: “De dieren leveren een bijdrage aan de biodiversiteit en hebben een positieve sociale uitwerking op mensen.”

Door Alize Hillebrink

Steeds meer gemeenten - ook grotere steden - maken gebruik van een kudde schapen om groenstroken en parken bij te houden. Ook Zutphen is vorig jaar gestart met het inzetten van schapen voor het groenbeheer. Zo’n honderd schapen van Schapenservice Hurby uit Eefde, hebben, verdeeld over twee kuddes, op een natuurlijke manier het gras op diverse plaatsen in de gemeente kort gehouden. Doel van de pilot is het vergroten van de biodiversiteit en de belevingswaarde van het openbaar groen.
Door schapenbegrazing verandert de samenstelling van gazons en bermen. Dit kan bijdragen aan de vergroting van de biodiversiteit. “Na één begrazingsseizoen is het echter niet mogelijk om vast te kunnen stellen of het doel van het vergroten van de biodiversiteit, is behaald”, zegt wethouder Annelies de Jonge. “Er zijn minimaal drie groeiseizoenen nodig om verandering in de samenstelling van de gras- en kruidenlaag te kunnen vaststellen.”

Verlengd
De gemeente heeft daarom besloten de pilot schapenbegrazing met twee jaar te verlengen. In 2020 hebben de schapen gegraasd in de wijk Waterkwartier en in Warnsveld. Dit jaar mogen de schapen ook in de Zuidwijken en Noordveen aan het werk.
Volgens de wethouder is het doel om de belevingswaarde van het openbaar groen te vergroten ruimschoots behaald. De Jonge roemt de sociale werking die de schaapskudde heeft: “De schapen hebben een positief effect op inwoners. Kinderen vinden het leuk en er wordt spontaan zwerfvuil geraapt zodat de schapen dit niet opeten.”
De wethouder benadrukt dat de inzet van de schapen geen bezuiniging is. Kosten voor schapenbegrazing bedragen 1.800 euro per hectare tegen 1.000 euro per hectare voor traditioneel maaien. Meerkosten van de pilot van 2020 voor de gemeente zijn 4.000 euro.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden