<p>Ganzen nabij de begraafplaats op de Warnsveldseweg. Foto Henk Derksen</p>

Ganzen nabij de begraafplaats op de Warnsveldseweg. Foto Henk Derksen

(Henk Derksen)

Zutphen wil eind maken aan overlast ganzen

Vogelwerkgroep is niet te spreken over plannen gemeente

Door Alize Hillebrink

ZUTPHEN - Ganzen in Zutphen veroorzaken de laatste jaren steeds meer overlast. De gemeente ziet een oplossing in onder meer het onderdompelen van ganzeneieren in olie. Vogelwerkgroep Zutphen is tegen deze methode.

In Zutphen leven honderden ganzen die zich met name bij de vijvers en singels goed thuis voelen. Door de goede leefomstandigheden in Zutphen groeide de ganzenpopulatie afgelopen jaren snel. Maar de vogels zorgen voor grote overlast door poep, geluid, kaalvraat en agressief gedrag. Ook planten en andere dieren lijden eronder, volgens de gemeente Zutphen. Bovendien kunnen ganzen een gevaar zijn voor het verkeer.

Wethouder Annelies de Jonge: “Er zijn te veel ganzen in Zutphen.”

De afgelopen jaren ontving Zutphen veel klachten over ganzen, waarna de gemeente de leefgebieden van de ganzen in kaart bracht. Daaruit kwamen zes overlastgevende ganzenhotspots in beeld: de Grote Gracht, Vispoortgracht, kinderboerderij De Schouw, de Algemene Begraafplaats, De Vijver en de waterpartijen in de Zuidwijken. “Op sommige speelplaatsen zijn ganzen zo overdreven dominant aanwezig dat kinderen daar niet eens meer kunnen spelen”, zegt wethouder Annelies de Jonge.

Geboortebeperking
Vorig jaar maakte de gemeenteraad extra geld vrij voor de aanpak van ganzenoverlast in Zutphen. Het bedrijf Hofganzen Ganzenbescherming Nederland uit Drenthe start dit voorjaar met het diervriendelijk beheer. Wat de gemeente betreft gebeurt dit “zo diervriendelijk mogelijk”. De Jonge: “Nesten worden onaantrekkelijk gemaakt door erlangs te lopen en de aanwas van nieuwe ganzen wordt zoveel mogelijk beperkt. Zodra de ganzen gaan broeden, wordt een aantal eieren uit een nest ingesmeerd met maiskiemolie. In die eieren ontwikkelen zich geen kuikens.”
Naast de nestbehandeling neemt de gemeente andere maatregelen, waaronder het plaatsen van lage hekken. Bij de Schouwlaakse Beek zijn vorig jaar rieten schuttingen gezet, wat volgens de wethouder direct een positief effect had. “Door de hekken kunnen de ganzen minder makkelijk voedsel vinden. Bovendien verbetert dit de verkeersveiligheid”, aldus de gemeente.

Overvallen
Over de aanpak van de ganzenoverlast zegt De Jonge in gesprek te zijn geweest met Vogelwerkgroep Zutphen. De Vogelwerkgroep ontkent dit. “Wij voelen ons overvallen door dit besluit. Wij zijn tegen het onderdompelen van eieren”, zegt Hans Grotenhuis van de Vogelwerkgroep. Twee jaar geleden maakte hij met de stadsecoloog een ronde langs de ganzenhotspots in Zutphen. “De optie om eieren in olie te dompelen werd toen wel genoemd.”

Vogelwerkgroep: “Wij zijn tegen het onderdompelen van eieren”

Geen succes
Grotenhuis verwacht dat de eierdompelaanpak geen succes zal hebben. “Deze vorm van populatiebeheer helpt misschien éven, maar niet structureel. Als je stopt keert het probleem terug en misschien zelfs in versterkte mate.” Bij de uitvoering worden ook andere broedvogels verstoord, zegt hij. “Dat vinden wij een slechte zaak.”
Het plaatsen van tijdelijke hekjes en het verjagen van ganzen is volgens Grotenhuis de beste aanpak voor het ganzenprobleem. Deze week gaat de Vogelwerkgroep op uitnodiging van de gemeente met de ganzenbeheerder in gesprek. Desalniettemin denkt de VWG erover bezwaar in te dienen. “We laten het er niet bij zitten.”
De gemeente hoopt dat het nieuwe ganzenbeleid ervoor zorgt dat de ganzen Zutphen als een minder aantrekkelijke woonplaats gaan zien maar zegt erbij: “Ganzen horen ook in Zutphen. Mensen en dieren kunnen in de stad prima samenleven zolang de aantallen beperkt blijven.”
De kosten voor het beheer bedragen 12.500 euro. De Jonge: “Dit jaar is een pilot. Als de aanpak dit jaar tot vermindering leidt dan zullen we de gemeenteraad vragen deze aanpak structureel in te zetten.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden