Foto: PR

Reizen buiten Europa tijdens Covid-19

Met lockdowns die komen en gaan, grenzen die sluiten en weer open gaan en de per land sterk verschillende aantallen coronabesmettingen is het soms lastig om het overzicht te houden. De strenge maatregelen die worden genomen gaan gepaard met de belofte van toekomstige versoepelingen, en misschien zelfs de mogelijkheid om weer naar het buitenland te reizen. Hier bespreken we drie landen die als een van de eersten weer buitenlandse toeristen verwelkomen.

Sri Lanka
Sinds 21 januari 2021 worden toeristen onder strenge voorwaarden weer in Sri Lanka toegelaten. Voor zakenreizigers geldt nog steeds een inreisverbod. Bij aankomst in het hotel worden alle reizigers op corona getest. Vijf tot zeven dagen daarna wordt in het hotel een tweede PCR-test afgenomen. Reizigers die langer dan 14 dagen blijven moeten een derde test doen. Als de uitslag positief is moet de reiziger in kwestie in isolatie in het hotel. Bij een negatieve testuitslag hoeft men niet in quarantaine en mag men gewoon gebruikmaken van alle faciliteiten van het hotel. Ongeacht de uitslag van de test moeten reizigers de eerste 14 dagen in een “bubbel” van personen blijven. Binnen deze 14 dagen met wel van hotel gewisseld worden, zolang het andere hotel ook als Safe and Secure gecertificeerd is. Na 14 dagen mag u in contact komen met de lokale gemeenschap, maar ook dan wordt aangeraden om dit tot het minimum te beperken..

Heb ik een visum nodig voor Sri Lanka?
Sinds 21 januari 2021 worden er ook weer aanvragen voor het toeristenvisum voor Sri Lanka goedgekeurd. Het visum moet voor vertrek aangevraagd worden; het is niet mogelijk om bij aankomst in Sri Lanka een visum on arrival aan te vragen. Om een visum Sri Lanka aan te kunnen vragen moeten reizigers al wel een hotel geboekt hebben dat door de Sri Lankaanse autoriteiten als Safe and Secure hotel level 1 gecertificeerd is. Naast het aanvraagformulier van het visum moeten reizigers voor vertrek ook een gezondheidsverklaring invullen en een negatief PCR-testresultaat in het Engels bij zich hebben (maximaal 96 uur voor vertrek). Ook moet men al voor vertrek de PCR-tests betalen die in Sri Lanka afgenomen zullen worden (40 USD per test). Daarnaast moet voor elke maand dat de reiziger in Sri Lanka verblijft een bedrag van 12 USD worden betaald voor een Covid-19-verzekering die minimaal 50.000 USD vergoedt.

Egypte
Egypte is een van de landen die al zijn opengesteld voor binnenlands en buitenlands toerisme. Reizen naar Egypte is weer toegestaan voor Nederlandse toeristen. Dit gaat echter wel gepaard met een aantal strenge eisen. Zo is een negatief PCR-testresultaat vereist om Egypte binnen te komen. Deze testuitslag mag niet ouder zijn dan 72 uur (bij vertrek vanaf Londen Heathrow, Parijs of Frankfurt mag dit 96 uur zijn). Bovendien zijn niet alle delen van Egypte open. De primaire regio’s die toegankelijk zijn voor buitenlandse toeristen zijn de resorts langs de Rode Zee, zoals Sharm el Sheikh en Hurghada. Er is geen PCR-test vooraf nodig als u aankomt op de luchthavens van de zuidelijke Sinaï, de Rode Zee en Matrouh.

Heb ik een visum nodig voor Egypte?
Niet per definitie. Als u van plan bent om in een resort in Nuweiba, Taba, Sharm el Sheikh of Dahab te verblijven, heeft u geen visum nodig om Egypte binnen te komen. Uw verblijf mag echter maar maximaal 15 dagen duren. Voor langere reizen, of reizen buiten deze gebieden, is een visum Egypte verplicht. 

Kenia
Net als Egypte heeft Kenia zijn algemene reisverbod voor buitenlandse reizigers opgeheven sinds 1 augustus 2020. En net als in Egypte gelden er strenge voorwaarden. U moet ook een negatieve PCR-test hebben om Kenia binnen te komen en u mag geen griepverschijnselen vertonen. De test mag maximaal 96 uur voor vertrek afgenomen zijn en de uitslag moet online geverifieerd worden door het Trusted Travel-systeem van de Afrikaanse Unie. Daarnaast moet er een speciaal formulier (Travelers Health Surveillance Form) worden ingevuld op de website van de Keniaanse Civil Aviation Authority. Vervolgens krijgt de reiziger dan een QR-code die bij aankomst door een douanemedewerker zal worden gescand. Reizigers uit onder andere Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn op dit moment vrijgesteld van de verplichte quarantaine zolang ze een negatief testresultaat kunnen aantonen. De lijst met landen die zijn vrijgesteld van quarantaine verandert echter regelmatig.

Heb ik een visum nodig voor Kenia?
In tegenstelling tot Egypte heeft Kenia geen tijdelijke afschaffing van de visumplicht aangekondigd. Dit betekent dat alle Nederlandse reizigers die naar Kenia gaan online een visum Kenia moeten aanvragen

Dit artikel wordt u aangeboden door Visumbuitenland.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden