<p>Duikers van de Zutphense duikvereniging Albacare maken een ijsduik in het Bronsbergenmeer. Foto: Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau&nbsp;</p>

Duikers van de Zutphense duikvereniging Albacare maken een ijsduik in het Bronsbergenmeer. Foto: Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau 

Bijzondere ervaring: duiken in bevroren Bronsbergenmeer

ZUTPHEN - Het is de grootste angst van iedere natuurijsschaatser: door het ijs zakken en niet meer weten hoe je eronderuit kunt komen. Hoe anders is dat voor de tien duikers van de Zutphense duikvereniging Albacare die afgelopen zondag een ijsduik maakten in het Bronsbergenmeer. Volgens duiker en beroepsfotograaf Patrick van Gemert, die één van de deelnemers was, heeft iedereen waanzinnig genoten.

Door Rudi Hofman

Volgens Van Gemert (48) doet de kans op een ijsduik zich in Nederland slechts sporadisch voor. “Ik duik sinds 2004 of 2005 en dit was pas de derde periode dat ik dit heb kunnen doen. De vorige keer was in 2017. De hele week rommelde het in onze appgroep al rond de vraag gaan we het wel of niet doen? Veel duikers waren bevangen door de ijsduikkoorts. Als je je er niet lekker bij voelt onder het ijs te gaan, moet je het ook niet doen.”

Tien Albacare-leden namen zondagochtend via een gecreëerde inloop aan de kant een kijkje onder het bevroren meer. Dit gebeurde in duo’s waarbij de duikers aangelijnd en aan elkaar vast zaten. Een lijnmeester en reddingsduiker hielden hun verrichtingen nauwgezet in de gaten. Patrick vertelt dat hij jaren geleden een speciale opleiding voor ijsduiken heeft gevolgd.

Luchtbellen
De Zutphenaar genoot zelf vooral van de werking van het licht door het ijs en van het zoekgedrag van luchtbellen. “Door de ijslaag kunnen de bellen niet weg en daarom zoeken ze een uitweg via een wak. Het geluid onder het ijs is ook anders dan normaal. Als er iets op het ijs valt dan hoor je dat echt.” Het geluid van schaatsen hebben de duikers niet gehoord, daarvoor was de ijslaag niet dik genoeg.

Van onderen leek het ijs volgens Patrick ‘net alsof je tegen een soort muurtje aankijkt’. Van de bodem losgerukte plantjes zaten vastgevroren in het ijs. Vissen lieten zich onder deze koude temperaturen niet zien. Niettemin was het voor de tien ijsduikers een prachtige ervaring en een bijzonder uitje, dat beslist naar meer smaakt.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden