<p>Andrea (midden) en Annelies van Koffiehuis Sparkle delen zakjes hartensnoepjes uit aan bewoners AZC. Foto: Henk Derksen</p>

Andrea (midden) en Annelies van Koffiehuis Sparkle delen zakjes hartensnoepjes uit aan bewoners AZC. Foto: Henk Derksen

Valentijn trakteert bewoners AZC

ZUTPHEN - Bewoners van het Zutphense Asielzoekerscentrum werden afgelopen zondag, op Valentijnsdag, verrast met een speciale Hartenactie. Vrijwilligers van Koffiehuis Sparkle deelden vijfhonderd zakjes met hartjessnoepjes uit om de bewoners “een hart onder de riem te steken”.

Door Alize Hillebrink

AZC bewoners leven door corona nu nog geïsoleerder dan ze normaal gesproken al doen. Ook maken velen zich zorgen om hun gezondheid en die van familieleden ver weg. Vrijwilligers van Koffiehuis Sparkle aan de Spittaalstraat in Zutphen, wilden laten zien dat de bewoners weliswaar geïsoleerd, maar niet vergeten zijn. “In deze moeilijke tijd willen we hen een hart onder de riem steken.”

Doorgeefacties
Sinds de opening van Koffiehuis Sparkle in juni 2020, is de winkel nog maar drie maanden open geweest. De vrijwilligers hebben echter sindsdien niet stilgezeten en diverse acties op touw gezet. De speciale ‘doorgeefacties’ zijn het meest populair. Zoals bijvoorbeeld de Valentijnsactie ‘Spread the love’ van afgelopen week.

“Klanten konden bij ons chocoladeharten bestellen en deze als ‘kus door de brievenbus’ laten bezorgen bij een dierbare,” vertelt initiatiefnemer Andrea van der Ster. “We kregen honderden bestellingen.” De bijzondere Valentijnsactie bracht weer wat geld in het laadje. Geld om anderen mee te helpen, want het koffiehuis, eigendom van Stichting Tijd en Aandacht, is 100% non-profit. “Ons doel is onze winst weg te geven aan goede doelen.”

Genoeg winst om de bewoners van het Asielzoekerscentrum op Valentijnsdag een traktatie te brengen. “Het is een kleinigheidje,” zegt Van der Ster. “Ook al hebben we weinig middelen, we willen toch iets doen.”

De bewoners van het AZC reageerden verbaasd, vrolijk, vriendelijk en blij. “Aan de reacties te zien hebben we licht gebracht. Een bezoeker facetimede ter plekke met zijn vrouw en zoon in Syrië, zodat zij ook een beetje konden mee-delen. Het was hartverwarmend.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden