Brammetje. Foto: PR

Brammetje. Foto: PR

Rammetje Brammetje eerste flessenlammetje

Algemeen

Schaapskudde de Belhamel in de lammertijd

WARNSVELD - Met enige regelmaat vertellen schaapherders Harrie en Elly Jansen van Schaapskudde de Belhamel in Contact Zutphen-Warnsveld graag wat meer over de schapen en wat hen als herders bezighoudt. Onder meer over het lammetje Bram, dat een slechte start had, maar na de fles, warme kruiken en extra aandacht oorverdovend bleek te kunnen blèren.

Harrie Jansen
"Vanaf 30 januari tot op dit moment, zondagavond 7 februari, zijn er 52 lammeren geboren. We hebben nog twee weken te gaan. Deze periode zijn we van ’s ochtends 6 tot ’s avonds 10 aan het werk op de schaapskooi. Lange dagen met hard werken, wat extra heftig is in deze kou met een sneeuwbui hier en daar, maar ook vol mooie verhalen."
"We hebben al wat bijzondere lammeren en drachtige ooien voorbij zien komen. Het eerst geboren rammetje was direct een zorgenkindje. Na een ruime dag op deze wereld hadden we het idee dat dit rammetje voortijdig het leven zou laten. Op dag twee zag Elly het probleem van het dier: het had geen poepuitgang."
"Onze dierenarts Bart verscheen ten tonele die vertelde dat hij de conditie van het rammetje nog zodanig inschatte dat een operatie de moeite waard was. Na het maken van een uitgang, het poepgat dus, kon het herstel beginnen. In de vroege ochtend van de volgende dag was er iets geproduceerd dat kon doorgaan voor poep. In de middag ging de ram, inmiddels Kleine Jan, genoemd, levendig door het hok met zijn moeder. De hechting met zijn moeder had er niet onder geleden."

Brammetje
"En dan hebben we ook nog ons Brammetje, ook een ramlam. Deze kwam met zijn zus in de wei naast de kooi ter wereld. Moeder ooi wierp beide kinderen in no-time. Beide dieren waren ontzettend klein. Met het ooilam ging behoorlijk maar het rammetje ademde niet. Het vlies werd rond de mond en neus weggehaald en de weg in de bek schoongemaakt. Nog steeds geen ademhaling waarna Elly de ram 'slingerde' en er gelukkig een ademhaling op gang kwam. Het ram werd vervolgens in een bepaalde houding neergelegd om meer longinhoud te krijgen."
"Omdat het rammetje niet warm kon worden en extra hulp nodig had is hij de keuken ingehaald waar de kachel brandde. Het rammetje is afgedroogd en in handdoeken gewikkeld. Eenmaal opgewarmd hebben we het rammetje bij zijn moeder gebracht, maar hij had niet de kracht om zelf te drinken."
"Er zat toen niets anders op dan de ram met de fles biest te geven. Biest is de eerste moedermelk boordevol afweerstoffen die essentieel zijn voor het lam, die gemolken werd bij een andere ooi. En zo hadden we ons eerste flessenlam Brammetje. Omdat hij zo klein was waren de eerste dagen extra spannend. Ook kon hij zichzelf niet goed warm houden, nu speelt het weer ook niet mee voor hem. Dus met een kruikje legden we hem in doeken in een bench in de keuken."
"Die avond gingen we naar huis met het idee dat we het rammetje de volgende morgen dood zouden vinden. Nee dus: in de vroege ochtend, bij het openen van de deur, werden we met een oorverdovend geblèr van het rammetje welkom geheten. Hier zit karakter in en nog steeds. Yes. Geboren met een gewicht van 1900 gram, terug naar 1600 en een kleine week later 2200 gram. Wat een beest!"

Kleine Jan. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant