Belhamel-herders renden zich warm
<p>Nabegrazing was afgelopen weer onmogelijk. Foto: Peter Tump</p>

Nabegrazing was afgelopen weer onmogelijk. Foto: Peter Tump

Belhamel-herders renden zich warm

WARNSVELD - Herders en verzorgers van schaapskudde De Belhamel kregen het vorige week knap warm van de kou. Ze moesten ouderwets met veel gieters en jerrycans water heen en weer lopen. Net voor de vorst en de sneeuwstormen losbarstten werden alle buitenkranen en drinkbakken in de kooi afgesloten.

De gieters werden vervolgens gevuld bij de kraan in de meterkast en leeggegooid in de emmers van de lammerenhokken, familiekamers en in grote specietonnen voor de rest van de drachtige dames in de kooi. Om te voorkomen dat schapen problemen oplopen bij het innemen van grote hoeveelheden erg koud water werd er iets warm water toegevoegd. Net bevallen moeders maar ook zogende ooien drinken veel water.
Ook werden de noord- en oostzijde van de kooi toegedekt met plastic en doeken. Dit is de plek waar de wind vaak hard op de kooi staat én ook de plek waar de pasgeboren lammetjes verzorgd worden. Enige isolatie of bescherming was daarom erg welkom op die plek.
Vervolgens moest elke morgen het ijs weer verwijderd worden, waarna het vullen van de ruiven en het opstrooien van de kooi op het programma stonden. Het opstrooien van de kooi bestaat uit het aanvullen van het droge stro op de grond. Dit wordt met man en macht in een hoog tempo gedaan om te voorkomen dat de dekgroep lang buiten in de snerpende kou moest staan. De winterse temperaturen zijn niet bevorderlijk voor de uiers van de ooien die grote kans op bevriezing lopen. Zo brengt de kou ineens geheel andere uitdagingen.

Nabegrazing
Naast het werk in de schaapskooi zijn er nog twee koppels schapen die dagelijkse aandacht nodig hebben. Dat zijn groepen van 100 en 140 schapen. De nabegrazing stopt nu de weides onder een laag sneeuw liggen. De schapen worden daarom bijgevoerd. De twee groepen, onder leiding van Belhamels Bel en Joris staan in aparte weides. Inmiddels is de groep van Joris verkocht en deze schapen worden opgehaald. Dit scheelt niet alleen in het werk, maar natuurlijk ook in de kosten van het bijvoeren. De keuze om een koppel schapen te verkopen kon worden gemaakt, omdat ze straks voor de begrazing niet nodig zijn.
Afgelopen week keken de herders uit naar het moment dat de temperatuur weer op zou gaan lopen. Prettig voor de mensen, maar natuurlijk ook voor de lammeren en ooien. Deze kunnen hopelijk binnenkort lekker naar buiten.
Zie ook de facebookpagina’s @schaapskuddedebelhamel en @HerderHarr. Het is ook mogelijk een lammetje te sponsoren. Kijk dan op de website.


schaapskuddedebelhamel.nl/doneren

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden