<p>Het hele team in de werkplaats van Zilt-Bikes. Foto: Pim Helmich </p>

Het hele team in de werkplaats van Zilt-Bikes. Foto: Pim Helmich

Statushouders aan de slag bij Zilt-Bikes

ZUTPHEN - Vanwege een nieuwe opdracht bij Zilt-Bikes zijn er op korte termijn extra mensen nodig. Stichting High5! begeleidt statushouders en zag een kans voor vier van hen. Door hun enthousiaste inzet en dankzij een intense samenwerking van alle betrokkenen zijn de mannen met vlag en wimpel door hun werkervaringsperiode gekomen. Op 28 januari tekenden ze vol trots hun contract.

Eyad Abduljawad, Mouayad Haider en Abdullah Allahmad uit Syrië en Mbemba Sesay uit Sierra Leone stralen zichtbaar. Ze zijn blij dat ze nu echt mee mogen doen met werk waar ze plezier in hebben. Mbemba: “When i work, i feel i am a free man.” Tijdens de pauze werden de mannen waarderend toegesproken. Na de slagroomtaart en de speciaal door de vrouw van Mouayad gemaakte basbousa - een traditioneel cake-achtig gebak uit het Midden-Oosten - ging iedereen weer aan het werk.

Impact ondernemerschap
Jan Boersma (eigenaar Zilt-Bikes): “Dit is een betekenisvolle stap in het levenspad van deze mensen en voor ons als bedrijf een moment van geluk waarin we het goede konden doen.” Uit het netwerk van High5! werd Omar Almaouzen - die inmiddels goed Nederlands spreekt – als sleutelpersoon voorgedragen en Zilt-Bikes heeft hem aan het team toegevoegd. Hij helpt met het vertalen naar Arabisch als het nodig is. De werkplaatsbegeleiders vertellen dat ze in het begin wel hun bedenkingen hadden, maar al na een paar dagen hadden ‘de jongens’ het in de vingers en lag hun productiesnelheid en de kwaliteit op het gewenste niveau. Leidinggevende Yalou ter Slaa: “We werken door corona in twee ploegen. Als zij werken hangt een hele gezellige sfeer op de werkplaats. Ze zijn enorm leergierig en enthousiast. Ik ga elke keer met een lach op mijn gezicht naar huis.”

Bouwen op drijfzand
De weg die mensen met een vluchtelingenachtergrond moeten afleggen is lang en weerbarstig. Samen met een coach van High5! worden stap voor stap bouwstenen verzamelt op meerdere leefgebieden. Door gelijktijdig met zowel gezondheid, financiën, familie & sociaal netwerk, huisvesting en opleiding & werk aan de slag te zijn koersen we met de statushouders langzaam richting een stevig fundament. Coach Marc van Zanten: “Er is een grote motivatie om mee te doen in Nederland, echter lopen ze dagelijks tegen veel dingen aan waardoor het voelt alsof ze bouwen op drijfzand. Toen we van ons steungroeplid Pim Helmich te horen kregen dat Zilt-Bikes de komende maanden veel extra werk had, zijn we er gelijk ingesprongen. Het is zo geweldig als de puzzelstukjes op z’n plek vallen en hoe er - met wat extra aandacht van alle betrokken partijen - in een korte tijd zo’n mooie mijlpaal kan worden bereikt. Dat we vier mensen tegelijk naar werk kunnen begeleiden is uniek.”

Werk aan de winkel
Hiermee zijn deze nieuwe Nederlanders er natuurlijk nog niet. High5! blijft actief betrokken, GelreWerkt gaat ondersteunen met taalonderwijs op de werkvloer en Zilt-Bikes hoopt op voldoende werk na het aflopen van deze opdracht, zodat de mannen zich verder kunnen ontwikkelen als fietsenmakers van de toekomst. Stichting High5! werkt in opdracht van de Gemeente Zutphen en houdt zich aanbevolen voor meer mensen of bedrijven die in de regio Zutphen kansen voor statushouders zien.

Over Stichting High5!
Stichting High5! biedt integrale begeleiding aan statushouders in Zutphen die op meerdere leefgebieden in de knel zitten. Het doel is het opbouwen van een menswaardig en waar mogelijk economisch zelfstandig bestaan. Ze doen dit door met een hands-on coach naast de nieuwe Nederlander te gaan staan, waarbij de vragen en ideeën van de persoon zelf het vertrekpunt zijn. Ze moedigen aan, leggen waar nodig verbindingen met andere bedrijven en/of (hulpverlenings-) organisaties en gaan samen aan de slag om de creatieve en ondernemende inzet van de nieuwe Nederlander én die van de Zutphense samenleving optimaal te benutten. Meer informatie: www.high5-zutphen.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden