Nominaties Henri van den Bergh van Eijsinga-prijs bekend

Algemeen

ZUTPHEN - Tijmen van den Born, de achterkleinzoon van Henri van den Bergh van Eijsinga, reikt binnenkort de prijs uit die naar zijn betovergrootvader vernoemd is. De prijs is een initiatief van de SP. Kanshebbers zijn José Verbeek, Inge Oremus óf de David Evekinkstichting.

De Henri van den Bergh van Eijsinga-prijs is bedoeld voor de grootste inspirator van sociale vooruitgang. Vanaf vandaag kan iedereen stemmen op zutphen.sp.nl op degene die volgens hem of haar de prijs het verdient.

In het ‘Jaar van de vergeten eeuw’, oftewel het Jaar van de Sociale Geschiedenis, reikt de SP een speciale prijs uit voor mensen of organisaties die anderen inspireren om de sociale strijd aan te gaan. Die prijs is vernoemd naar de Zutphense 19de eeuwse socialistische dominee Henri van den Bergh van Eijsinga. Volgens de SP zijn vandaag de dag weer mensen als Henri van den Bergh van Eijsinga nodig.

Een toelichting op de drie genomineerden:
Strijd tegen de gevolgen van de woningnood - José Verbeek. Toen bekend werd dat de familie Nijland dakloos zou worden besloot José Verbeek in actie te komen. Ze benaderde journalisten en politici, ze voerde het woord voor de familie als ze daar zelf te moe voor waren geworden en ze ging de deuren langs om handtekeningen te verzamelen. Haar acties bleven niet beperkt tot liefdadigheid. José Verbeek wist dit verhaal geen incident was, maar het gevolg van de woningnood. De handtekeningenactie die ze startte was daarom niet alleen gericht op het vinden van één huis, maar ook op de aanpak van foute verhuurders en de bouw van meer woningen. Ze had succes: de familie Nijland kreeg een woning en de aanpak van de gevolgen van de woningnood staat op de agenda van de Zutphense gemeenteraad. José Verbeek heeft Zutphen laten zien wat de waarde is van sociale strijd. Daarom is ze met recht genomineerd voor de Henri van den Bergh van Eijsinga-prijs 2020.

Een voorbeeld voor de Zutphense volkshuisvesting – David Evekink, Exploitatie Stichting. Dat er in Zutphen vooral onder jongeren grote woningnood heerst, werd door de gemeente eerst genegeerd, daarna ontkent, toch onderzocht en uiteindelijk onderkent. De acties van de SP en vooral haar jongeren hebben dit in beweging gebracht, waarna de gemeenteraad besloot om door middel van subsidie meer jongerenhuisvesting te creëren. De Zutphense organisatie die vanuit haar historie wil bijdragen aan betere huisvesting en direct aan de slag is gegaan, is de David Evekink Exploitatie Stichting (DEES). Zij greep de gemeentelijke subsidie aan om een groot voormalig pakhuis aan de Basseroord aan te kopen en verbouwde dit tot tien volwaardige jongerenwoningen, waar zij een lage huurprijs voor vraagt. Terwijl huisjesmelkers hun gang gaan en beleggers hun zakken vullen door middel van woningen, roeit de DEES recht tegen de stroom in. Zonder de inzet van de DEES waren de jongerenwoningen er nooit gekomen. Zij laat zien dat het echt anders kan, en is daarmee een voorbeeld voor de volkshuisvesting in Zutphen en daarom genomineerd voor de Henri van den Bergh van Eijsinga-prijs 2020.

De lange strijd voor huishoudelijke zorg zonder marktwerking - Inge Oremus. Ruim acht jaar lang actievoeren was nodig om de marktwerking uit de Zutphense huishoudelijke zorg te halen. Tientallen verschillende thuiszorgers hebben in die jaren op verschillende momenten meegestreden, bijvoorbeeld met petities, protesten en zwartboeken. Maar onder hen was er één die na elke tegenslag is doorgegaan en zich niet murw liet beuken door mensen die zeiden dat het niet anders kon of door mensen die zeiden dat het toch geen zin heeft. Het succes voor alle thuiszorgers en hun cliënten is voor een groot deel aan haar te danken. De Warnsveldse Inge Oremus treedt alleen op de voorgrond als het in het belang is van de mensen bij wie ze thuis komt. Met lichte tegenzin en nooit om te pronken. Omdat de strijd die zij gevoerd heeft een inspirerend voorbeeld is van strijd voor sociale vooruitgang, is Inge Oremus genomineerd voor de Henri van den Bergh van Eijsinga-prijs 2020.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant