Vakschool voor meisjes uit 1921 aan het Vispoortplein 16 te Zutphen. Foto: Alize Hillebrink

Vakschool voor meisjes uit 1921 aan het Vispoortplein 16 te Zutphen. Foto: Alize Hillebrink

Definitieve breuk tussen eigenaren meisjesvakschool en Stichting De Oude HBS

Algemeen

ZUTPHEN – Het overleg tussen de eigenaren van de oude Vakschool voor Meisjes in Zutphen (Vispoortplein 16) en Stichting De Oude HBS is definitief geklapt. De stichting heeft de eigenaren er vergeefs van proberen te overtuigen dat met behoud van het gebouw de bouw van 32 volwaardige appartementen wél mogelijk is.

Door Rudi Hofman

Een architect van ArchitectenLab uit Deventer heeft op 13 januari namens Stichting De Oude HBS vier plannen/modellen aan Willem Goudkuil en Eric Kruyssen, de eigenaren van Vispoortplein 16, gepresenteerd. Doel van dit ‘schaduwplan’ was aantonen dat de Vakschool voor Meisjes behouden kan blijven en de realisatie van 32 appartementen niet in de weg staat.

‘Goudkust’
‘Heel opzienbarend’, noemt de stichtingsvoorzitter Hendrik de Bruin het verloop van het onderhoud. “Het was een goed gesprek, maar het venijn zat in de staart. Onze architect zou na zijn presentatie vertrekken, maar kreeg toen de vraag hoe groot de appartementen zouden worden. Tussen de 87 en 120 vierkante meter, zei hij. Dan hebben we er niets aan, ze moeten minimaal 140 met uitschieters tot 160 vierkante meter worden, was de reactie. Dat was volledig nieuw voor ons. Dan wordt het een soort goudkust in Zutphen. Logisch dat ze de school willen slopen”, concludeert De Bruin.

“Het spijt ons dat de heer De Bruin weer de publiciteit zoekt om zijn gelijk te halen. Zijn verhaal is niet haalbaar binnen de gestelde randvoorwaarden. Hij beweert zonder onderbouwing van wel (…). Wij gaan geen nietes-welles aan via publiciteit”, zo luidt de beknopte reactie van Kruyssen. In een mail aan De Bruin, die Kruyssen en Goudkuil ook naar B en W van Zutphen hebben doorgestuurd, staat: ‘Uw statement dat uw modellen haalbaar zijn is niet gebaseerd op enig rekenmodel dan ook (…). Alleen ideeën brengen ons niet verder’.

Onacceptabel
De projectontwikkelaars schrijven ook dat hun keuze voor architect Lars Courage na zorgvuldig overleg met het college en Gelders Genootschap tot stand is gekomen. Zij vinden de eis van Stichting De Oude HBS om afscheid van Courage te nemen, omdat zij geen vertrouwen in hem heeft, onacceptabel. ‘Wij zijn hierdoor genoodzaakt het project zonder uw inbreng voort te zetten’.

De Bruin schrijft aan het Zutphens college en de gemeenteraad dat de eigenaren tijdens een eerder gesprek op 23 november de indruk hadden gewekt dat zij de architectenkeuze zouden heroverwegen als de stichting met haalbare plannen zou komen. Gebleken is dat Kruyssen en Goudkuil willen vasthouden aan Courage. Deze keuze betekent volgens De Bruin dat zijn stichting en de eigenaren niets meer voor elkaar kunnen betekenen.

Stichting De Oude HBS zet zich al sinds 1983 in voor het behoud van ‘Zutphens Stedeschoon’ en zo nodig daarbuiten in de directe omgeving. De stichting kwam voort uit de werkgroep De Oude HBS moet blijven. HBS staat voor de Hogere Burger School. Deze school aan de Waterstraat werd in 1981 gesloopt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant