Vandalisme treft onderkomen Evangelische Gemeente Zutphen
<p>EGZ-pastor Rob de Boer bij de ruiten die daags na het vandalisme wachten op veiligheidsglas. Foto: Eric Klop </p>

EGZ-pastor Rob de Boer bij de ruiten die daags na het vandalisme wachten op veiligheidsglas. Foto: Eric Klop

Vandalisme treft onderkomen Evangelische Gemeente Zutphen

‘Dit voelt als een persoonlijke aanval’

Door Eric Klop

ZUTPHEN – Boos was ie, toen hij zijn auto aantrof met twee lek gestoken banden. Vervolgens verbaasd, nadat hij luttele uren later de melding kreeg dat een zevental ruiten was ingegooid of fors beschadigd. Van de benedenverdieping van de Emmanuëlkerk aan de Gerard Doustraat, waarin de Evangelische Gemeente Zutphen is gevestigd. Een week later reageert pastor Rob de Boer vooral laconiek. “We gaan gewoon weer verder.”

Het gebeurde in de nacht van 11 op 12 januari, ergens tussen 20.00 en 8.00 uur. Ruiten van de keuken, het zondagschoollokaal en de kleine koffiekamer werden met grof geweld vernield. “Geen inbraak, maar puur vandalisme”, vermoedt Rob de Boer met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid. “Van de inboedel is niets vermist. Maar het glas lag hierbinnen over vele meters verspreid. En we vonden twee grote brokstukken van wat eens een trottoirtegel was. De politie neemt het hoog op. Noemt het bijna een aanslag. Overwogen, denk ik. Want dezelfde nacht zijn ook twee banden van mijn een heel stuk verderop geparkeerde auto vernield. Dit voelt als een aanval, zowel op mij persoonlijk als naar de kerk toe.”

De pastor denkt wel dat hij weet wie er achter de gewelddadige actie schuilt. “Een persoon die duidelijk de weg kwijt is. Iemand die wij vaker hebben geholpen en begeleid. Maar steeds weer terugviel. En de kerk en mij van zijn falen nu de schuld geeft. Boos ben ik niet meer. Het is vooral jammer van het geld. Zeven nieuwe ruiten, nu van veiligheidsglas, kosten niet niks. Die euro’s zouden beter kunnen worden aangewend voor bijvoorbeeld de boodschappen die wij iedere vrijdagochtend uitdelen aan mensen die dat nodig hebben.”

Voor de afwikkeling van de schade is Rob de Boer in overleg met de verhuurder. Dat is de R.K. Parochie H.H. 12 Apostelen die de Emmanuëlkerk enige jaren geleden om financiële redenen aan de Eredienst heeft onttrokken. Hij hoopt op medewerking en tegemoetkoming. “Want zo kan de Evangelische Gemeente de centjes alsnog besteden aan kwetsbare mensen. We doen ons werk aan de hand van giften en donaties. Dat is geen vetpot. En dan dit… Gelukkig zijn er direct al initiatieven ontplooid die de EGZ en haar doelgroep een hart onder de riem steken. Via crowdfunding onder meer. En een glaszetter die zich aanbood om ons uit de brand te helpen. Hartstikke lief! Steun is altijd welkom. Maar dan wel voor de hulp die wij uit naam van Jezus Christus bieden aan mensen in nood. Niet om de schade van zinloze vernieling te bekostigen.”        

De pastor en zijn team van vrijwilligers gaan gewoon door, ook in tijden van corona. Ze laten zich door de vermoedelijk persoonlijke aanval in datgene wat momenteel vanwege de lockdown nog mogelijk is geenszins van de wijs brengen. “Dat verdienen mensen die door wat voor oorzaak dan ook pech hebben gehad niet. Als we kunnen willen we helpen. Met bemoediging, een luisterend oor of steun in natura. Zodat zij weer de moed krijgen om gewoon te gaan léven. Zonder aanzien des persoons. Alleen de vermoedelijke dader kan, nadat zijn vergrijp bewezen is, het voortaan schudden. Deze figuur krijgt een locatieverbod. Wij hebben hem vaak genoeg uit de penarie geholpen. Maar nu is het klaar. Zelfs voor de EGZ zijn er grenzen”, stelt Rob de Boer met pijn in het hart.

Giften en donaties zijn altijd van harte welkom. Het bankrekeningnummer van de Evangelische Gemeente Zutphen is NL88 RABO 0144 7584 58.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden