Bron: Ixta Noa
Bron: Ixta Noa

Ixta Noa maakt kans op Appeltje van Oranje 2021

ZUTPHEN - De Praktijkhuizen van Ixta Noa, waaronder die in Zutphen, zijn ondanks de lockdown open voor bezoekers en maken nu kans op een mooie waardering. Ixta Noa is namelijk genomineerd voor ‘Appeltje van Oranje 2021’. De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks uitgereikt aan sociale projecten die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden en ervoor zorgen dat zij weer meedoen in de samenleving. Het thema van 2021 is ‘Mentale Kracht’. Veertig initiatiefnemers maken kans op de prijs. Stemmen op het project van Ixta Noa kan tot en met 20 januari via appeltjevanoranje.nl.

Ixta Noa
Het thema van dit jaar is Mentale Kracht. Daar sluit de werkwijze van Ixta Noa perfect bij aan. Ixta Noa heeft landelijk zeven praktijkhuizen, waaronder in Zutphen, waar mensen met een psychische kwetsbaarheid terecht kunnen. De praktijkhuizen worden gerund door vrijwilligers die de onbalans bij anderen herkennen en erkennen, omdat ze daar zelf ook last van hebben gehad. Ervaringsdeskundigen met hun eigen herstelverhaal, waarmee zij de bezoekers inspireren. Dit doet Ixta Noa al 25 jaar.

Open tijdens lockdown
Vooral nu merken de vrijwilligers dat het heel belangrijk is om open te zijn voor de bezoekers. Vrijwilliger Martijn zegt: “Nu er steeds meer mensen door de coronacrisis en de lockdown psychische problemen hebben, is het fijn dat er een fysieke plek is waar je naartoe kan en je verhaal kunt doen. Zo’n organisatie als Ixta Noa is hard nodig. Ik vind dat Ixta Noa deze waardering erg verdient en daarom hoop ik dat zoveel mogelijk mensen gaan stemmen”.

De prijzen
De kanshebbers zijn allemaal projecten die eraan bijdragen dat mensen die het mentaal niet gemakkelijk hebben, zich weer goed kunnen voelen. Dat is al een prestatie op zich, maar er zijn slechts drie Appeltjes van Oranje te vergeven. Het aantal stemmen dat de kanshebbers krijgen, bepaalt mede wie er doordringen naar de laatste tien nominatieplaatsen. Het project dat de meeste stemmen in de wacht sleept, gaat in elk geval door naar de laatste tien. Hieruit worden door een jury uiteindelijk de drie winnaars gekozen. De prijzen worden uitgereikt door Koningin Máxima. De drie winnaars ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro.

Stemmen op het project van Ixta Noa kan tot en met 20 januari via appeltjevanoranje.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden