Vakantiegeld voor arme kinderen

ZUTPHEN - In heel wat laatjes en kasten ligt het nog: muntgeld en soms zelfs briefgeld uit andere landen. Het is ooit overgebleven van vakanties en nu in veel gevallen niet meer bruikbaar, vooral als gevolg van de invoering van de euro. Toch is met dat geld nog veel goeds te doen. Wie het aanbiedt bij de Muntenactie steunt goede doelen, zoals arme kinderen in Ghana. Er is nu ook een inzamelpunt in Zutphen.

Gezocht: marken, peseta’s, schillingen, maar ook ponden, dollars, kronen, en Nederlands oud geld. Bij de Nationale Banken in Duitsland, Spanje en Oostenrijk kunnen de oude munten en biljetten uit deze landen nog steeds voor onbepaalde tijd worden ingewisseld. Dit geldt ook nog voor Estland, Ierland, Slovenië (munten tot eind 2016) en Slowakije (munten tot eind 2013). Biljetten uit België, Cyprus (eind 2017) en Luxemburg zijn ook nog om te wisselen. Voor Nederlandse guldenbiljetten is dat mogelijk tot eind 2031.
De actie is gestart door 'muntenman' Toon Borst uit Amsterdam die van de inzameling zijn levenswerk heeft gemaakt. Hij plaatst overal mooigekleurde melkbussen waarin men het geld kan deponeren. De opbrengst gaat naar goede doelen zoals stichting Bokemei, (Jij en de Ander) die in Amsterdam gevestigd is, en al meer dan twaalf jaar actief is in een achterbuurt van Accra. De stichting heeft daar een school gesticht, waar nu 300 kinderen uit arme wijken naartoe gaan. Van de kinderopvang tot de Junior High School.
In Zutphen kunnen deze munten en briefgeld worden afgegeven bij Freek Pennings, bestuurslid van de Stichting Bokemei, aan de Stuurmanstraat 1. Als er belangstelling is van bijvoorbeeld supermarkten, bouwmarkten of andere winkels is het ook mogelijk daar zo'n fraaigekleurde melkbus neer te zetten. Medewerkers van het project in Ghana (van de Stichting Bokemei) helpen met sorteren en uitzoeken van dit geld, waar de arme kinderen van Ghana geweldig mee geholpen worden.


www.bokemei.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden