<p>De lammerperiode van maart 2020. Foto: Jacintha Oldenbeuving</p>

De lammerperiode van maart 2020. Foto: Jacintha Oldenbeuving

De lammertijd bij De Belhamel komt eraan

WARNSVELD - Eind januari wacht De Belhamel een drukke periode. Schaapherders Harrie en Elly Jansen van deze kudde vertellen graag wat meer over de dieren en wat hen bezighoudt. En dat is deze keer de naderende lammertijd.

"Dan breekt de meest hectische, maar ook de leukste tijd van het jaar aan voor de schaapskudde. Afgelopen september begonnen we al met de planning voor de lammertijd. Namelijk met vijf rammen, 150 ooien en drie weken de tijd. Volgens de biologische wetten zouden we dan een kleine vijf maanden later het eerste lammetje mogen verwelkomen. Preciezer nog, na vijf maanden minus vijf dagen: op 30 januari dus", vertellen de herders.
Ondanks dat ze de natuur zoveel mogelijk haar gang willen laten gaan hebben de herders de dames toch laten scannen op drachtigheid. Met een echo heeft een deskundige geconstateerd dat van de ongeveer 150 ooien er 35 gust waren, oftewel niet zwanger. Die guste ooien zijn uit het koppel dekgroep gehaald en geplaatst bij de andere schapen die op dat moment in Lochem liepen.

Voordeel
Het uit de groep halen van de guste schapen heeft het voordeel dat de dekgroep een betere aandacht kan krijgen en meer ruimte in de kooi heeft. Verder is er minder werk met opstrooien en zijn er minder schapen te voeren, en dat scheelt weer in de kosten. Daarbij is ook duidelijk hoeveel schapen drachtig zijn en hoeft niet meer net zoals vorig jaar de laatste dagen te worden afgewacht of er toevallig nog een lammetje komt. Ook spannend, maar dit heeft de voorkeur van de herders.
De dekgroep is de afgelopen periode wat meer in de buurt van de kooi gehaald. Ze hebben gelopen aan de Almenseweg en de Van Lennepweg in Vorden en zijn eind december naar de wei tegenover schaapskooi De Graafsekamp gehaald. "De komende periode gaan de dames einde van de dag naar binnen en voeren we ze bij. Dit is nodig omdat de ongeboren vruchten veel van ze vragen aan voedingsstoffen. In de ochtend zetten we de dieren weer in de wei", aldus de herders.
Harrie en Elly Jansen verwachten de eerste lammeren in de laatste dagen van januari. "Het is dan ‘all hands on deck’ en we zullen met onze vele vrijwilligers drukke weken tegemoet gaan. Maar we hebben er zin in!"

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden