Foto: PR

Je smartphone minder gebruiken, hoe doe je dat?

Je merkt dat je steeds meer en steeds langer naar het scherm van je mobiele telefoon zit te staren. Dit is niet zo heel gek, want buiten is het koud en verder zijn de meeste winkels in Zutphen toch gesloten.

Gezond is het echter niet. Het is niet alleen slecht voor je ogen, maar vooral je mentale gezondheid krijgt het zwaar te verduren. Je hersenen krijgen veel te veel prikkels en dat kan weer zorgen voor vermoeidheid en stress.

De meeste dingen die je op je smartphone doet zijn ook niet bepaald nuttig. Je bladert gedachteloos door berichten die niet echt interessant zijn en je betrapt jezelf erop dat je soms zonder reden je telefoon uit je broekzak haalt.

Het is daarom een goed voornemen om in 2020 minder met je telefoon bezig te zijn, maar hoe doe je dat?

Verwijder apps
Schoon je telefoon eens op en verwijder alle apps waarvan je weet dat ze niks meer doen dan tijd roven. Dit gaat niet alleen over sociale media apps, maar ook over spelletjes en apps voor online shopping. De volgende keer dat jij je telefoon pakt, heb je veel minder keuze en daardoor is de kans groot dat je hem sneller weer weg zal leggen.

Vind je dit moeilijk? Je kan er ook voor kiezen om dit soort apps te verplaatsen naar de allerlaatste pagina. Als je eerst bewust moet zoeken naar de app, geef je jezelf meer tijd om te bedenken of je je tijd wel echt op deze manier wil verspillen.

Zet notificaties uit
Als je in meerdere groepsapps zit, dan ontvang je continu notificaties. Iedere keer als er een berichtje binnenkomt, pak jij je telefoon en voor je het weet ben je weer tien minuten verder. We weten allemaal dat de berichten in groepsapps nooit echt urgent zijn. Zet je notificaties voor groepsapps uit en spreek met jezelf een moment af waarop je alles terugleest.

Laat je telefoon eens thuis
Ga eens weg zonder je telefoon mee te nemen. Je hoeft echt niet altijd maar voor iedereen bereikbaar te zijn. Dat was vroeger toch ook niet zo? Maak een lange wandeling zonder dat je de hele tijd wordt gestoord door berichten. Geniet van het moment en laat je niet afleiden. Dit geldt ook voor als je met vrienden bent. Niks is zo vervelend als wanneer je fysiek met mensen samen bent en iedereen is de hele tijd met andere dingen bezig. Je zal merken dat na een paar uur zonder telefoon de wereld niet is vergaan!

Besteed je tijd op je telefoon nuttig
Als je dan toch met je telefoon bezig wil zijn, zorg dan dat je je daar ook goed over voelt. Er zijn genoeg apps beschikbaar waarvan je nog eens wat van kan leren. Download een app om je hersenen te trainen, om een taal te leren of verdiep jezelf eens in beleggen. Ben je benieuwd naar de beste apps om te beleggen? Klik dan hier.

Dit artikel wordt u aangeboden door Bankr. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden