Marjanne ter Heurne (links) neemt het stokje over van Astrid Kempink (rechts)
Marjanne ter Heurne (links) neemt het stokje over van Astrid Kempink (rechts)

Welke factoren bepalen de hoeveelheid geld die je mag lenen voor een hypotheek?

XInterviews & Achtergrond

Bij het kopen van een huis wordt er in kaart gebracht wat jouw maximale hypotheek is. Iets waar je waarschijnlijk een lastige inschatting van kan maken. Want hoe weet je van te voren wat jouw hypotheek zal zijn? Iets wat wel goed is om te weten, zodat je weet welke huizen passend zijn voor jou. Er zijn dan ook verschillende factoren van invloed op de hoogte van jouw hypotheek.

Het inkomen
Een van de belangrijkste factoren die van invloed zijn op het bepalen van jouw maximale hypotheek is jouw inkomen. Hierin zijn er twee zaken belangrijk die van invloed zijn op jouw inkomen. Zo heb je te maken met de hoogte van het inkomen. Hoe hoger jouw inkomen is, hoe hoger de hypotheek. Daarbij moet niet vergeten worden dat de mate van bestendigheid van het inkomen hierbij een belangrijke rol speelt. Er zijn namelijk verschillende bronnen waar het inkomen vandaan komt. Denk bijvoorbeeld aan het loondienstenverband, loonvervangende inkomen of het zelfstandige inkomen.

BKR registratie
Alle leningen van meer dan 250,- worden geregistreerd bij het BKR. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een creditcard, persoonlijke lening of doorlopend krediet. Maar, ook factoren als een leaseauto worden hierin meegenomen. Ook een betalingsachterstand worden bijvoorbeeld meegenomen door de adviseur. Deze elementen kunnen ervoor zorgen dat je wel tienduizenden euro’s minder krijgt voor je hypotheek.

Studieschuld
Een studieschuld kan van invloed zijn op de hoogte van de hypotheek. Een studieschuld weegt wel minder zwaar dan andere schulden. Een studieschuld staat namelijk niet geregistreerd bij het BKR, net als leningen zonder tussenkomst van een bank. Echter ben je wel verplicht om je schuld te melden bij de adviseur. Als er namelijk geen rekening wordt gehouden met deze kosten, dan heb je kans dat je later in problemen komt met het betalen van de hypotheeklasten.

Partneralimentatie
Wanneer je alimentatie aan je ex-partner betaalt, dan wordt dit van je inkomen afgetrokken bij het bepalen van je hypotheek. Hierdoor kan je minder geld lenen. Ontvang je juist alimentatie van je partner, dan kun je dit bij het inkomen optellen zodat je meer hypotheek krijgt. Dit gaat wel alleen over partneralimentatie, kinderalimentatie heeft hier geen invloed op.

Dit artikel wordt u aangeboden door Ik ben Frits. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant