Zutphense schilderes 5 december bij Sterren op het doek
Irmgard Lamers in haar atelier. Foto: PR
Irmgard Lamers in haar atelier. Foto: PR

Zutphense schilderes 5 december bij Sterren op het doek

ZUTPHEN - De Zutphense schilderes Irmgard Lamers is zaterdag 5 december te zien bij Omroep Max-programma Sterren op het doek. Met nog twee kunstenaars maakt ze een portret van René Froger. Of de zanger het doek van Irmgard koos om mee naar huis te nemen, blijft een verrassing tot de uitzending. Sterren op het doek begint 5 december om 20.35 uur (NPO2).

Toen Irmgard gevraagd werd door de redactie van het programma moest ze even goed nadenken of ze het wel wilde: een portret van een BN’er maken onder het oog van tv-camera’s. "Het schilderij moest in drie weken klaar zijn, dat is veel korter dan ik normaal werk aan een portret." Dat ze toch ja zei tegen het verzoek, kwam mede door de aansporingen van haar man, etser Wim van der Meij, en haar zoon. "Zij zeiden dat dit een kans was die ik niet mocht laten schieten. En dat is ook zo!". Achteraf is ze maar wat blij dat ze mee heeft gedaan aan het goed bekeken tv-programma; het nadeel van de korte beschikbare tijd bleek een voordeel. "Er waren drie opnamedagen in drie weken, dit voorjaar. Omdat het precies in coronatijd viel, konden de schilderlessen die ik normaal geef niet doorgaan. Ik kon me volledig richten op het portret van Froger. Zo intensief werken aan één opdracht in zo’n korte tijd heeft ervoor gezorgd dat ik mijn focus als kunstenaar weer hervonden heb."

Irmgard studeerde aan de kunstacademie AKI (ArtEZ) in Enschede en vertrok in 1993 naar Griekenland voor een postacademische studie in de schilderkunst. Na zes jaar als kunstenaar gewoond en gewerkt te hebben in Griekenland keert ze in 1999 terug naar de Achterhoek om voor haar zieke vader te zorgen. Dan ontmoet ze ook haar man Wim van der Meij. Na de dood van haar vader houdt ze atelier in Het Kunstenlab in Deventer, waar ze de troost van bloemstillevens ontdekt. In de jaren die volgen wordt haar werk gewaardeerd door verzamelaars in binnen- en buitenland en in Engeland en Italië is ze samen met Wim artist in residence. Daarnaast werkt Irmgard als schilder in het onderwijs: ze geeft invulling aan educatieve programma’s en vertelt leerlingen over haar beroepspraktijk. Het moederschap geeft in 2009 nieuwe inspiratie voor portretten. Vele exposities, onder meer in het Stedelijk Museum in Zutphen die haar tot Zutphens talent uitroept, volgen. Tegelijk blijft ze zich ontwikkelen: ze volgt een masterclass bij Sam Drukker in Amsterdam en studeert kinderportret bij Irma Braat.

Irmgard richt zich in haar atelier aan de Zweedsestraat in Zutphen nu op het maken van bloemstillevens en portretten. En daarnaast op onderwijs: in haar atelier geeft ze individuele lessen en voor Kulturhus Ruurlo schilderles naar model. Het geconcentreerde werken aan het portret van René Froger dit voorjaar leerde haar weer wat haar zo boeit aan het vak: "Bijzondere momenten van het leven vangen en zichtbaar maken in een schilderij."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden