Zutphen zegt NEE tegen geweld tegen vrouwen
<p>Zutphen kleurt vanaf 25 november oranje door het verlichten van de fontein aan de Overwelving. Ook hangt er een speciale vlag bij het stadhuis en staat er met speciale krijtverf &lsquo;Meld Geweld&rsquo; op stoepen. Foto: PR</p>

Zutphen kleurt vanaf 25 november oranje door het verlichten van de fontein aan de Overwelving. Ook hangt er een speciale vlag bij het stadhuis en staat er met speciale krijtverf ‘Meld Geweld’ op stoepen. Foto: PR

Zutphen zegt NEE tegen geweld tegen vrouwen

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen doet mee met de Orange the World campagne samen met de Soroptimistenclub Zutphen. De Soroptimisten zijn wereldwijd verenigd en zetten zich in voor vrouwen en meisjes. Zutphen kleurt vanaf 25 november oranje door het verlichten van de fontein aan de Overwelving. Ook hangt er een speciale vlag bij het stadhuis en staat er met speciale krijtverf ‘Meld Geweld’ op stoepen.

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. En ook in Zutphen en Warnsveld is er geweld achter de voordeur. Slechts 10% van de vrouwen die met geweld te maken krijgt, meldt dit bij een instantie, en vaak is het geweld dan al gebeurd. De gemeente Zutphen wil helpen het taboe op melden weg te nemen door geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken. Dit is extra belangrijk geworden in deze tijden van coronacrisis, nu berichten van een toename van geweld achter de voordeur en cybergeweld binnenstromen vanuit de hele wereld.

Wethouder Annelies de Jonge: “Probeer dat wat je meemaakt te delen met iemand, misschien met je buurvrouw, een vriendin, je huisarts, met Veilig Thuis of een leerkracht op school. Besluit zelf dat er een einde moet komen aan de ellende waar jullie samen in zijn geraakt en vertel het aan iemand. Zodat het stopt.”

Geweld melden, overal en altijd
De organisatie waar je hulp kunt krijgen heet Veilig Thuis. Ook als je vermoedt dat er bij iemand thuis geweld is of voor vragen kun je bij Veilig Thuis terecht. In 2019 is Veilig Thuis 993 keer benaderd met vragen over mogelijk huiselijk geweld in Zutphen en Warnsveld. Daarvan hebben 261 situaties geleid tot een officiële melding. Veilig Thuis is bereikbaar via telefoonnummer 0800-2000. Op de website GeweldTegenVrouwenMelden.nl staat een overzicht van organisaties waar u terecht kunt als u te maken heeft met geweld.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden