Naar 2022 verplaatste Gondelvaart hoopt op nieuwe deelnemers
<p>Willem Geerken hoopt dat er weer hoop gloort voor de duistere toekomst van de Warnsveldse Gondelvaart. Foto: Eric Klop</p>

Willem Geerken hoopt dat er weer hoop gloort voor de duistere toekomst van de Warnsveldse Gondelvaart. Foto: Eric Klop

Naar 2022 verplaatste Gondelvaart hoopt op nieuwe deelnemers

‘Dorpsfestijn mag niet verloren gaan’

Door Eric Klop

WARNSVELD – De voor 2021 geplande Gondelvaart in Warnsveld is een jaar uitgesteld. Of de drijvende bouwwerken dan op de laatste zaterdag en zondag van augustus wél het publiek een sprookjesachtige sfeer voortoveren is echter de vraag. “Misschien lijkt een dergelijk evenement niet meer van deze tijd. Maar het is wel een schitterende traditie die je in stand en ere moet houden.”

Aan Willem Geerken, voorzitter van de Stichting Gondelvaart Warnsveld zal het niet liggen. Hij schetst liefdevol de gang van zaken tijdens de in principe tweejaarlijkse manifestatie: “De tribune die langzaam volstroomt. De avondschemering treedt langzaam in. In de verte, bij de sluis, klinkt muziek. Dan, in alle stilte, rust en weidsheid, varen nabij het witte bruggetje die met talloze waxinelichtjes verlichte en volgens een bepaald thema opgebouwde gondels voorbij. Het publiek waant zich in een andere tijd. En vervolgens, na afloop, bewondert iedereen met een drankje in de hand de vaartuigen nogmaals. Het is een dorpsgebeuren dat zijn weerga nagenoeg niet kent.”

Zo gaat het al bijna een eeuw. Eerst jaarlijks, tegenwoordig eens in de twee jaar. “Door teruglopende belangstelling”, weet Geerken. “De Gondelvaart was ooit goed voor zo’n veertien, vijftien opgebouwde gondels. Voor de laatste edities schreven zich nauwelijks acht groepen in. Wat ons betreft is dit het minimum. We zullen alle zeilen bij moeten zetten om voor de komende gondelvaart dit aantal te halen. Anders is het over en uit. En komt na honderd jaar een eind aan dit Warnsveldse evenement waarin sociale verbinding hand in hand gaat met een schitterend festijn.”

In het water
Voor de organisatoren is het alle hens aan dek om de editie van 2019 niet de laatste te laten zijn. Die toen ook nog eens voor de helft in het water viel. “Op zaterdag ging alles crescendo”, herinnert Geerken zich. “Maar op zondag dreigde noodweer. We namen geen risico en lastten de tweede vaart af. Met goede moed op naar 2021...” Totdat het coronavirus de samenleving in zijn greep kreeg. Reeds afgelopen voorjaar werd met vooruitziende blik besloten het eerstvolgende evenement uit te stellen naar augustus 2022. In deze beslissing speelde ook het teruglopende aantal bouwgroepen mee. “De helft van de deelnemers in 2019 had aangegeven te stoppen. Zo bleven er nog maar vier over. Te weinig! Met uitstel hopen we niet alleen dat het virus dan onder de duim is, maar bieden we bovendien meer tijd aan nieuwe bouwgroepen. Niemands hoofd staat op dit moment bij het fraai opbouwen van een gondel.”

Ook de financiën spelen volgens Geerken een rol. “Er zijn echt nog wel sponsoren, maar in vergelijking met voorheen houden de donaties helaas niet over. Die zijn nodig voor onder meer de tribune waarop 1500 toeschouwers plaatsnemen, een geluidsinstallatie, een bijdrage voor de catering en niet te vergeten minimaal acht platbodems die de bouwgroepen ter beschikking krijgen. Uitstel geeft ons de gelegenheid alsnog het benodigde geld te genereren waarmee de Warnsveldse gondelvaart opnieuw een succes kan worden. Kortom, meer centen, extra deelnemers en Covid-19 het land uit, dat zijn de ankers waaraan het evenement overeind kan worden gehouden. Komende zomer hakken we de knoop door. Dan weten de organisatoren, bouwers en publiek waar zij aan toe zijn.”

Uitdaging
De Stichting Gondelvaart Warnsveld gaat de uitdaging niet uit de weg. Voor wat betreft de financiën benaderen zij, wellicht in weerwil van de tand des tijds, ondernemers om eveneens een duit in het zakje te doen. En niet in de laatste plaats worden buurtverenigingen, vriendengroepen, sportclubs en bedrijven, ook uit Zutphen, opgeroepen zich voor het evenement in te schrijven. “Dat is gratis. Daarnaast kunnen alle deelnemers rekenen op ondersteuning, ook qua kennis en ideeën”, belooft Geerken. “Alleen de ruimte om te bouwen moet men zelf zoeken. Maar daarin willen we zelfs meedenken. Want wat is er uiteindelijk mooier en gezelliger dan als groep een paar maanden samen in de weer te zijn om iets prachtvols te creëren waar zowel jong als oud van geniet. Verbroedering, verbinding, de sociale factor…, ook dat maakt van een dorpsgebeuren als de Gondelvaart een evenement dat overeind moet worden gehouden en nooit schipbreuk mag lijden!”

Groepen die er wel oren naar hebben om in het laatste weekend van augustus 2022 een thematisch opgebouwde gondel aan het publiek te tonen kunnen zich aanmelden bij secretaris Henk Derksen via h.derksen5@chello.nl. Op de Facebookpagina ‘Gondelvaart Warnsveld’ is inspiratie uit eerdere edities te vinden.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden