‘Zutphen heeft al wel hartveilig netwerk’

‘Zutphen heeft al wel hartveilig netwerk’

ZUTPHEN – Deze krant plaatste twee weken geleden een artikel waarin Zutphenaar Joop van Berkel zijn initiatief uiteenzette voor een Buurt-AED ten behoeve van de Weerdslag en directe omgeving. Van Berkel stelt daarin onder meer dat de gemeente Zutphen hierin het voortouw had moeten nemen. Ook financieel. Plaatsgenoot Henk Henkes, voorzitter van de Stichting Hartreanimatie Zutphen e.o., vindt dat de initiatiefnemer een verkeerde voorstelling van zaken schetst.

Door Eric Klop

“Ik waardeer het zeer dat Joop van Berkel hart voor de zaak heeft”, laat Henkes weten. “Maar dat de gemeente Zutphen het qua hartveiligheid erbij laat zitten is pertinent onjuist. Ongeveer drie jaar geleden besloot de gemeente tot een flinke donatie waarmee inmiddels verspreid over de hele gemeente zeventien AED’s in buitenkasten konden worden geplaatst. Die geven tezamen met de al aanwezige AED’s een uitstekende dekking. De opzet is om binnen zes minuten een AED ter plaatse te hebben. Precies waar Van Berkel voor pleit.”

Het gebruik van de Automatische Externe Defibrillators die al her en der in de hele gemeente Zutphen geplaatst zijn geschiedt volgens Henkes eveneens op de manier zoals de initiatiefnemer van de Buurt-AED in de Weerdslag voorstaat. “Wanneer bij de meldkamer van 112 een circulatiestilstand wordt gemeld, verzendt die een alarmeringsbericht via SMS en de HartslagNu-app naar HartslagNu-vrijwilligers die zich op dat moment het dichtst bij het slachtoffer bevinden. Dan heeft terstond reanimatie plaats. Diezelfde melding gaat bovendien uit naar andere HartslagNu-vrijwilligers in de buurt, die de AED ophalen en eveneens naar de plek des onheils gaan. Met alle respect voor Joop van Berkel, maar wat Zutphen en Warnsveld betreft is er een prima dekking”, aldus Henkes. Hij voegt nog toe dat de meldkamer van 112 tevens een politiewagen naar de locatie van reanimatie stuurt. “Deze ploeg heeft ook een AED aan boord.”

Henk Henkes wijst er nog op dat de Stichting Hartreanimatie Zutphen e.o. ter zake al meer dan vijftien jaar beginners- en bijscholingscursussen verzorgt. “Momenteel hebben wij zo’n duizend vrijwilligers in ons bestand.” Overigens had de actie van Joop van Berkel succes. Er is inmiddels genoeg geld ingezameld om tot aanschaf van een Buurt-AED voor de Weerdslag over te gaan.

Zie voor een compleet beeld van alles dat Zutphen hartveiliger helpt te maken de websites.


www.hartslag.nu

hartreanimatiezutphen.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden