‘Kickstartbijdrage’ zeer welkom voor Schouwburg Lochem
<p>Directeur Mirjam Radstake van de Schouwburg Lochem. Foto: PR</p>

Directeur Mirjam Radstake van de Schouwburg Lochem. Foto: PR

‘Kickstartbijdrage’ zeer welkom voor Schouwburg Lochem

LOCHEM/ZUTPHEN – In deze voor theaters zware tijden waarin de moed haar soms in de schoenen zinkt, kan Mirjam Radstake elke opsteker goed gebruiken. De directeur van Schouwburg Lochem is daarom zeer verheugd met de ruim 34.000 euro die zij krijgt uit het Kickstart Cultuurfonds.

Door Rudi Hofman

"We zij hiermee gewoon ontzettend geholpen. Zelf hebben we niet de financiële middelen om bepaalde noodzakelijke maatregelen te treffen", zegt Radstake. Met de bijdrage kan de schouwburg een tent aanschaffen die bij slecht weer voor de entree komt te staan. Bezoekers hoeven dan niet in de regen te staan voordat zij naar binnen kunnen.

Normaal zitten de technici die verantwoordelijk zijn voor het geluid en het licht in de schouwburg bij elkaar in één ruimte, door de coronabeperkingen is dit voorlopig onmogelijk. Met het ‘Kickstartgeld’ koopt Radstake communicatiemiddelen waarmee de technici elkaar op elk moment kunnen zien en spreken. "Dit alleen al kost zo’n zesduizend euro", aldus Radstake.

De schouwburgdirecteur diende in september een aanvraag in bij het Kickstart Cultuurfonds en kreeg onlangs de bevestiging dat deze is gehonoreerd. Voorwaarde voor elk plan is dat dit bedoeld is ‘om aanpassingen aan de 1,5 meter samenleving te kunnen doorvoeren’.

Radstake zegt heel erg het contact met het publiek te missen. "We zijn overstelpt met lieve berichtjes en hebben veel kaartjes en bloemen als steunbetuigingen gekregen. Wat we het liefst willen is mooie voorstellingen, concerten en evenementen aanbieden aan onze bezoekers, maar we staan nagenoeg stil. Een voorstelling voor maximaal dertig man publiek geven, kan bijna niet uit."

Filmliefhebbers kunnen in de laatste maand van dit coronajaar wel hun hart ophalen in Schouwburg Lochem. Tot op heden zijn er twaalf filmvoorstellingen gepland. "We bedienen alle doelgroepen en mogelijk komen er nog films bij", zegt Mirjam Radstake.

Nieuwe tafels
Johan Boonekamp, interim-directeur van Theater Hanzehof & Buitensociëteit in Zutphen, hoorde eind september al dat hij bijna 60.000 euro zou krijgen uit het Kickstart Cultuurfonds. Sinds enkele weken staan in de Buitensociëteit nieuwe tafels die van dit geld zijn aangeschaft. "Deze zijn kleiner dan de vorige en geschikt om met maximaal twee personen aan te zitten. Rond de vorige tafels stonden vier stoelen."

Boonekamp zegt dat het fondsgeld verder onder meer is gebruikt voor coronamaatregelen als armleuningen aan de stoelen voor drankjes en voor het duidelijk aangeven van de looproute op de vloerbedekking.

Net als zijn collega Radstake in Lochem heeft ook Boonekamp te maken met veel producenten die voorstellingen terugtrekken. "Een paar kleine voorstellingen, met name klassieke concerten, gaan wel door in de Buitensociëteit." In de Theaterzaal zijn de komende periode hooguit twee voorstellingen te zien.

Het Kickstart Cultuurfonds is een gezamenlijk initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, en de VandenEnde Foundation. Stichting Droom en Daad, Ammodo, Fonds 21, Zadelhoff Fonds/Zadelhof Cultuur Fonds/Stichting Fonds Neven en Nichten van Zadelhoff. Fonds 1818, Stichting Zabawas en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben zich bij dit initiatief aangesloten.

16 miljoen
Tussen 15 juli en 2 oktober heeft Kickstart Cultuurfonds 615 aanvragen uit de categorieën theater, muziekpodium, producent podiumkunsten en museum ontvangen: In totaal zijn 418 toekenningen gedaan voor in totaal bijna 16 miljoen euro.

In 2021 komt er een nieuwe ‘Kickstartronde’. Het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) stelt hiervoor 10 miljoen euro beschikbaar. Ook private partijen in het fonds steken hier weer geld in.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden