Beppy en Jaap wonen in Duurzaamste Huis van Nederland
<p>Tuinkamer van de woning. Foto: PR</p>

Tuinkamer van de woning. Foto: PR

Beppy en Jaap wonen in Duurzaamste Huis van Nederland

ZUTPHEN - Het huis van Beppy Schut en Jaap Strating heeft de titel Duurzaamste Huis van Nederland gewonnen. Nadat ze de publieksprijs in oktober nipt aan zich voorbij zagen gaan, was het dit keer wel raak. Afgelopen vrijdag bekroonde een vakjury het huis aan de Laan van Neder Helbergen in Zutphen tot duurzaamste huis van Nederland in de nieuwbouwcategorie, met een vloeroppervlak kleiner dan 175 vierkante meter.

Bij de titel hoort een speciaal voor de gelegenheid ontworpen kunstwerk en een een waardecheque van 750 euro. Betty en Jaap zijn blij verrast. Jaap: “Het eindresultaat is fantastisch. Het mooie is, dat het niet alleen een heel duurzaam, maar ook een heel comfortabel huis is geworden.”

Het meest kenmerkende aan het in 2019 gebouwde huis zijn de twee schillen: een houten binnenhuis met zeer hoge isolatiewaarden en luchtdichtheid en een ongeïsoleerde stenen buitenkant. De stenen buitenschil beschermt het houten binnenhuis. In de stenen schil zitten verrassende ruimtes, zoals een overdekte entree naar de voordeur en een tuinkamer aan de zuidzijde. Het huis wordt verwarmd en gekoeld door een bodemwarmtepomp met vloerverwarming en zonneboiler. Regenwater wordt gebruikt voor het spoelen van de wc en wasmachine.

Toekomstbestendig
Voor Betty en Jaap moest hun droomhuis niet alleen duurzaam, maar ook levensloop- en toekomstbestendig zijn. Voor het levensloopbestendig maken was éénlaagsbouw noodzakelijk. Het huis is drempelvrij en er kunnen rondjes in worden gelopen. Of het huis ook toekomstproof is? Jaap: “Nieuwe bewoners kunnen er makkelijk weer een traditionele vierkamerwoning van maken. Ze kunnen er ook nog een tweede badkamer inbouwen als zij dit willen.”

Alles klopt
De vakjury noemt Betty en Jaap terechte winnaars. Volgens Ab Straub, juryvoorzitter en hoofddocent Bouwkunde aan de TU Delft, klopt alles aan het huis. “Het huis is modulair gebouwd en daardoor eenvoudig demonteerbaar. Er is gebruik gemaakt van ecologische materialen. Het is een herhaalbaar en circulair totaalconcept. En het ziet er ook nog eens zeer aantrekkelijk uit.”

Duurzaamheidscafé
De verkiezing is een initiatief van de nationale Duurzame Huizen Route (DHR). In zes woningcategorieën is een winnaar gekozen. De zes winnaars laten ieder zien wat er op het gebied van duurzaamheid mogelijk is, of het nu een oude of nieuwe, of kleine of grote woning is. Op de website van de DHR geven de zes jurywinnaars een rondleiding door hun huis.

Op vrijdagavond 27 november om 20.00 uur zijn Beppy en Jaap aanwezig in het allereerste Nationaal Duurzaamheidscafé. Presentatrice Hella van der Wijst gaat deze avond in gesprek met de zes winnende huiseigenaren. Juryleden Harm Valk en Gerrit Hiemstra praten vervolgens verder over hun visie op de toekomst van het verduurzamen van woningen in Nederland. Het duurzaamheidscafé kan deze avond worden bijgewoond op de website van de DHR.


duurzamehuizenroute.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden