<p>Beeld van Into the Jungle. Foto: PR</p>

Beeld van Into the Jungle. Foto: PR

Reeks documentaires in Luxor

ZUTPHEN - Onder de noemer Luxor Docu vertoont Luxor vanaf 29 november op vier achtereenvolgende zondagochtenden een bijzondere documentaire. De reeks opent met het voor het IDFA geselecteerde Allen tegen allen, een diepgravende en onthullende documentaire van Luuk Bouwman over de opkomst van het Nederlandse fascisme in de opmaat naar de Tweede Wereldoorlog. De film schetst aan de hand van uniek archiefmateriaal een tot nu toe onbekend beeld van hoe het fascisme geleidelijk terrein won in Nederland. De film werkt ondertussen ook als een cursus ‘Herken hedendaags fascisme’.

Dans
Het prachtige Cunningham vertelt het verhaal van de legendarische Amerikaanse choreograaf en dansvernieuwer Merce Cunningham. De film werd in 2019 gemaakt ter gelegenheid van zijn honderdste geboortejaar en voert de kijker mee van Cunninghams begintijd als onsuccesvolle danser in het naoorlogse New York tot zijn doorbraak als een van de meest visionaire en invloedrijke choreografen ter wereld. Veelvuldig is ook modern componist John Cage te zien en te horen, in wie Cunningham niet alleen professioneel een zielsverwant had gevonden, maar ook de liefde van zijn leven.

Jungle
In Into the Jungle staat een ander dier centraal: de tenkile. De film volgt Jim en Jean Thomas, een pasgetrouwd Australisch stel dat naar de jungle van Papoea-Nieuw-Guinea vertrekt met een op het eerste gezicht onmogelijke missie. Ze willen de inheemse bevolking ervan overtuigen niet meer te jagen op de tenkile, een boomkangoeroe, die van oudsher door de bevolking wordt gegeten, maar nu op de rand van uitsterven staat. Er zijn nog maar honderd exemplaren van de soort in leven.

Paradijs
In het ontwapenende, autobiografische Farewell Paradise vertelt regisseur Sonja Wyss hoe zij en haar drie zussen door de scheiding van hun ouders het paradijs van de vrije en welvarende Bahama’s in de jaren 60 moesten verlaten, om op te groeien in een zuinig en bekrompen Zwitserland. Wyss reconstrueerde de gebeurtenissen rond het vertrek en alles wat erna gebeurde door middel van gesprekken met haar ouders en zussen en haar eigen herinneringen. Zo ontvouwt zich een verhaal over de worstelingen van een alleenstaande moeder, de afstandelijke vader, de veroordelende omgeving, het moeizame opgroeien van de meisjes.

Aanvang 11.00 uur. Een passe-partout voor alle vier de zondagochtenden is verkrijgbaar aan de kassa van Luxor of via de website.


www.luxorzutphen.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden