Het Verzamelhuis geeft antiek en curiosa tweede leven
<p>Bert en Henny Ubels in hun Verzamelhuis waarvan de deur in principe weer dagelijks geopend is. &ldquo;We gaan er voorlopig mee door!&rdquo;. Foto: Eric Klop</p>

Bert en Henny Ubels in hun Verzamelhuis waarvan de deur in principe weer dagelijks geopend is. “We gaan er voorlopig mee door!”. Foto: Eric Klop

Het Verzamelhuis geeft antiek en curiosa tweede leven

‘Als het maar een beetje oud of bijzonder is’

Door Eric Klop

WARNSVELD – Bert en Henny Ubels openden hun winkel in 1994. Nu, 26 jaar later, is het Verzamelhuis aan de Rijksstraatweg 35 in Warnsveld nog altijd de plek waar koop en verkoop plaatsvindt van antiek, curiosa en verzamelgoed. Als het aan beide zestigers ligt en hun gezondheid dat toelaat gaan ze daar voorlopig mee door.

Toen ze nog in Dieren woonden legden Bert (69) en zijn twee jaar jongere echtgenote zich al toe op het verzamelen van leuke oude spulletjes. “Voor onszelf”, zegt hij. “Ik was voorlichter bij de toenmalige gemeente Warnsveld. Dat deed ik met veel plezier, maar toch. Ik had het een beetje gehad met de ambtenarij. Wil ik dat tot mijn pensioen blijven doen? Terwijl onze liefhebberij Henny en mij steeds meer voldoening gaf en wij al doende leerden. Waarom dan van onze hobby niet….”

In 1994 hakten ze de knoop door. Niet ver van Berts Warnsveldse werkplek kochten ze het pand waar eerder een bakkerij was gevestigd. En startten ze, twee jaar voordat Bert afscheid nam van de gemeente Warnsveld, met Verzamelhuis De Brink, zoals het bedrijf bij de Kamer van Koophandel werd ingeschreven. “Maar laat dat De Brink er maar af. Het Verzamelhuis, zo staan we wijd en zijd bekend. De eerste jaren stonden de mensen hier soms in de rij. Om te kijken of er weer iets leuks en moois aan het assortiment was toegevoegd. Of met collectables die men aan ons wilde verkopen. Onze winkel had toen al wat weg van het in- en verkoopbedrijf dat in de televisieserie Pawn Stars centraal staat.”

Antiek en curiosa vormen een wijds begrip en zijn niet zelden onderhevig aan schommelingen in interesse en waarde. Ooit waren, om maar wat te noemen, antieke meubelen, koperwerk, wandklokken en boeken populaire objecten. “Daarvoor is de belangstelling sterk gedaald”, weten Bert en Henny Ubels.

“Wat verzamelaars, andere belangstellenden en dus ook wij anno 2020 momenteel wel zoeken zijn antiek glas- en aardewerk, reclamevoorwerpen, tegels, medische artikelen, bestek, blikken speelgoed, keukengerei, beelden, schilderijen, ansichtkaarten, onderscheidingen, gouden en zilveren sieraden, merkhorloges en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Als het maar een beetje oud of bijzonder is. Kapot- of rommelmarktspul en dingen die nog volop te koop zijn komen niet in aanmerking.”

Winkelopening
Met de opkomst van internet en het toenemende aantal antiek- en verzamelbeurzen ging de loop naar de Rijksstraatweg 35 er gaandeweg wat uit. Maar tot op de dag van vandaag is de handel gebleven. En wil Bert Ubels een actueel misverstand uit de weg helpen.

“Mensen denken dat onze winkel altijd gesloten is. Dat was vaak ook zo, omdat we ons geld moesten verdienen op de vele beurzen in zowel binnen- als buitenland. Door onze leeftijd, die bovendien een basisinkomen met zich meebrengt, is dat minder geworden. En omdat er vanwege corona nu helemaal geen beurzen zijn, is de winkel in principe weer alle werkdagen geopend. Zonder vaste tijden trouwens. Als we een uurtje willen wandelen, dan moet dat kunnen. Dus om te voorkomen dat publiek toch voor een gesloten deur staat, is het raadzaam om eerst even te bellen op 0575-522919 of 06-51565549.”

Bert en Henny Ubels hebben hun winkel en hadden tot begin dit jaar de beurzen. Voor in- en verkoop maakten ze weinig gebruik van het wereldwijde web. “Als je heel veel beurzen draait zet je minder snel spullen op internet”, verklaren ze.

“Je wilt de mooiste objecten natuurlijk meenemen naar de beurs. Er gaat niets boven iets ter plekke zien en aanraken. Voelen. Ervaren! We hadden onze handel kunnen opsplitsen, maar dat is haast niet te doen. Bovendien, na thuiskomst van een beurs heb je geen zin of puf meer om nog eens een paar uur achter het beeldscherm te kruipen. Maar ja, nu zijn er dus geen beurzen. En omdat dit nog wel even kan duren sluiten we niet uit om onze website nieuw leven in te blazen.”

Het is niet mis wat in het Verzamelhuis voor de verkoop ligt of staat uitgestald. Verkregen uit inkoop op beurzen of rechtstreeks bij particulieren. Daar wil het echtpaar Ubels ook wat over kwijt: “Zelfs na 26 jaar horen we mensen nog veel te vaak verzuchten waarom ze niet eerder wisten dat wij interesse hebben in oude spulletjes en daar nog graag voor betalen ook. Er wordt veel weggegooid terwijl er misschien wel een bepaalde waarde aan vastzit en er wellicht iemand anders heel blij van wordt. We roepen iedereen dan ook op overtollige artikelen eerst door ons te laten bekijken, taxeren en eventueel aan ons te verkopen. Het aanbieden van spullen hoeft niet per se in de winkel. Ook vanuit huis kunnen artikelen worden aangeboden. We komen dan graag en zonder daarvoor kosten te berekenen een kijkje nemen. En een foto mailen of, nog sneller, appen kan natuurlijk ook!”, aldus Bert en Henny Ubels.


verzamelhuisdebrink.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden