<p>&quot;So iert twil, uw biertje&quot;. Collectie Tijdschrift Zutphen </p>

"So iert twil, uw biertje". Collectie Tijdschrift Zutphen

Vergeten nieuws is ook nieuws

ZUTPHEN - Het laatste nummer in 2020 van Zutphen, het tijdschrift van de Historische Vereniging Zutphen, is uit. En alweer staat het vol met bijna of helemaal vergeten zaken. Maar ook die zijn nieuws.

Het begint al met de omslag. Daarop staat een afbeelding uit 1829 die pas kort in het bezit is van het Stedelijk Museum Zutphen. De Walburgiskerk die erop staat, herbergt vergeten nieuws. In een artikel over de geschiedenis ervan staat een afbeelding van een dame uit ca. 1450, die oud-Zutphens spreekt. ‘Sou iert twil’, zegt ze: zoals je wilt, alsjeblieft. Dat bewijst dat lezen in die tijd niet ongewoon was .
Dan is er de ontmaskering van de beschrijving van een schilderij, het gemier en getrek voor een schilderijtentoonstelling, en korter geleden, het gedoe rond de aanleg van de Kleine Omlegging. En dan hebben we het niet eens gehad over de Wie-was-toch-verhalen. Ook gedurende een pandemie gaat dit gewoon door. Van een uurtje vrijwillige quarantaine om dit blad te bestuderen wordt de lezer alleen maar wijzer.
Het tijdschrift is voor niet-leden van de Historische Vereniging voor 5,50 euro verkrijgbaar bij de boekhandels.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden