<p>Vier van de vijf bomen en beelden die tijdens de inspectie zijn genomen. Foto: PR</p>

Vier van de vijf bomen en beelden die tijdens de inspectie zijn genomen. Foto: PR

Noodkap voor vijf esdoorns op Boompjeswal

ZUTPHEN - Op vrijdag 13 november worden de kronen van vijf esdoorns in het park aan de Boompjeswal gekapt. De vijf esdoorns langs het wandelpad worden al jaren extra gecontroleerd, omdat zij al lange tijd in een slechte conditie verkeren. Deze week werd bij een controle ontdekt dat de kronen zo slecht zijn dat ze af kunnen breken. Vooral onder slechte weersomstandigheden. Dit zorgt voor een gevaarlijke situatie voor omwonenden en gebruikers van het park. Het college van burgemeester en wethouders wil geen enkel risico nemen. Daarom heeft zij afgelopen woensdag een noodkapvergunning verleend. De stammen blijven (voorlopig) staan, omdat hier veel holtes in zitten waar vogels en kleine zoogdieren er hun verblijfplaats in hebben.

Wethouder Annelies de Jonge: “Veiligheid staat voorop. We willen voorkomen dat er ongevallen plaatsvinden door vallende takken of kroondelen. Daarom hebben we besloten om de bomen zo snel mogelijk veilig te stellen. De Bomenstichting hebben we hierover geïnformeerd. Zij begrijpt de acties die wij moeten ondernemen.”

De stammen vormen geen gevaar. Als de kronen eraf zijn gezaagd, vangen de stammen weinig wind en is dus de kans op omvallen klein. Wel blijft de gemeente de stammen controleren. Als er een vermoeden is dat de stammen in de loop van de tijd toch een gevaar gaan opleveren, worden zij alsnog omgezaagd.

Herplant met klimaatbestendige soorten
In de winter worden bomen herplant op de Boompjeswal, zolang de grond vorstvrij is. Er wordt gekozen voor verschillende klimaatbestendige soorten en soorten die voor vlinders en bijen aantrekkelijk zijn. Biodiversiteit is een belangrijk uitgangspunt.

Voor meer informatie, zie de website van de gemeente Zutphen.


zutphen.nl/nieuws/noodkap-5-esdoorns-boompjeswal

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden