Rob Jetten staand in de deuropening in gesprek met de Achterhoekse boeren.
Rob Jetten staand in de deuropening in gesprek met de Achterhoekse boeren. Thijs Wieggers

Achterhoekse boeren op ‘ziekenbezoek’ bij positief geteste Rob Jetten

Algemeen

‘Mensen die niet de schijf van 5 eten zijn vatbaarder voor virussen dan mensen die dat wel doen’

Door Henri Walterbos

ACHTERHOEK/UBBERGEN - Dinsdagmorgen in alle vroegte maakt D66-fractievoorzitter Rob Jetten wereldkundig dat hij positief getest is op het coronavirus. Jetten heeft milde klachten, zo liet hij dinsdag weten via sociale media. Vanwege zijn besmetting verblijft en werkt Jetten vanuit zijn huis in Ubbergen, alwaar hij in isolatie verblijft. Dinsdagavond al kreeg Jetten onverwacht ‘ziekenbezoek’ uit de Achterhoek. Een viertal boeren belde bij hem aan om hem een pakket vol Achterhoekse versproducten aan te bieden. Onder hen Thijs Wieggers uit Mariënvelde, de boerenstrijder die vrijdag 10 juli ineens op het NOS Journaal verscheen toen hij eerder die dag door een motoragent onder schot werd gehouden na een bezoek aan het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) in Leidschendam toen hij met zijn medestrijders de afrit naar de Mc Donalds in Bleiswijk op wilde rijden.

Allerhartelijkst gesprek
Het is de in isolatie zittende Jetten zelf die de deur open doet en het pakket ‘om aan te sterken’ in ontvangst neemt dat voor zijn voordeur is geplaatst. Met Jetten in de deuropening staand volgt een allerhartelijkst gesprek met de boeren op ruim anderhalve meter afstand staand. “We hebben ons deze week nogal geërgerd aan al die reclames voor veganistisch eten,” richt Thijs zich tot Jetten. “Albert Heijn met zijn ‘het kan wel een paar dagen minder vlees in de week’ en vandaag de reclame over de ‘ookworst’ van de HEMA, de vegetarische rookworst zeg maar. Dat is allemaal bewerkt spul uit de fabriek, allemaal chemische troep. Dat heeft niets meer met worst of vlees te maken. Je moet gewoon gaan voor gezond eten, ‘de schijf van vijf’. Dat is in onze ogen de basis; groente, fruit, vis, vlees en zuivel. Dat hebben we hem dan ook aangeboden. Met producten uit onze eigen bedrijven; konijnenvlees van Henk Oonk, varkensvlees en eieren van Tim Krabben en melk en rundvlees van onszelf.”

Ludieke manier
Niet geheel toevallig is de partij van Jetten de partij die opperde de Nederlandse veestapel te halveren. “D66 is wel een beetje anti-boer,” vindt Thijs, “met Tjeerd de Groot voorop. Zij zien liever kringloop landbouw. Intensieve landbouw daar hebben ze niets mee. Minder zuivel, minder vlees, meer groentes eten. Dat is natuurlijk de grootste flauwekul. Als je een goede weerstand wilt hebben moet je gewoon van alles normaal eten. Je normale caloriebehoefte. Daar wordt je weerstand hoger van. Dat is wetenschappelijk onderzocht. Op een ludieke manier willen wij laten zien dat als je in deze coronatijd gewoon goed en gezond eet, dat je dan verder komt dan alleen maar met groentes en eenzijdig voedsel. Dat is een beetje de boodschap erachter.”

Ondanks de verschillende standpunten is er belangstelling over en weer. “Goedenavond heren,” begroet de partijleider van D66 het Achterhoeks gezelschap. “Excuseer me. Ik moet een beetje afstand houden want ik ben positief getest op corona. Jullie hadden wel binnen mogen komen, maar vanwege corona maar niet doen,” excuseert Jetten zich op de video. “Toen hebben we ons verhaaltje gehouden,” gaat Thijs verder, “dat we gaan voor gezond Nederlands voedsel, dat wij daar de basis inzien van een gezonde lichaamsbouw en het immuunsysteem tegen virussen. Hij vond het alleraardigst van ons en nam het pakketje aan, ondanks dat hij zelf vegetariër is, wat wij wel weten. Wat hij met het vlees gaat doen, dat moet hij zelf weten. Misschien maakt hij er iemand anders blij mee. Ik durf mijn hand ervoor in het vuur te steken dat mensen die niet de schijf van 5 eten vatbaarder zijn voor virussen dan mensen die dat wel doen.”

Vlak nadat de boeren het perceel van Jetten zijn afgelopen om in de auto te stappen kijkt Thijs terug op een geslaagde actie. ‘Nu nog even naar de McDonalds?’, vraag ik hem telefonisch. Een bulderende lach volgt….


De boeren voordat ze het terrein van huize Jetten oplopen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld