<p>Terzijde gestaan door zijn Bep klaart Gerard Broekhuis voor de zoveelste keer een klus. Nog een maandje of vier, dan is het na 47 jaar voorbij. Foto: Eric Klop</p>

Terzijde gestaan door zijn Bep klaart Gerard Broekhuis voor de zoveelste keer een klus. Nog een maandje of vier, dan is het na 47 jaar voorbij. Foto: Eric Klop

Gerard Broekhuis stopt met zijn woning- en meubelstoffeerderij

‘Mijn gezondheid gaat voor alles’

Door Eric Klop

ZUTPHEN – “Er is té veel werk. De komende vier maanden zitten we helemaal vol.” Toch stopt Gerard Broekhuis eind februari met zijn woning- en meubelstoffeerderij aan de Hekkehorst op het Zutphense bedrijventerrein De Revelhorst. “Geen recessie, geen corona. Het gaat om mijn gezondheid.”

Zijn rug en schouders willen niet meer. “Het kraakbeen laat het afweten”, verklaart Broekhuis. “Een aantal behandelingen bood geen soelaas. Het ging van spuit naar spuit. Dat gaat ten koste van de rest. Van je algehele gezondheid. Opvolging is er niet. Wel diende zich een huurder van ons pand aan. Verfgroothandel Van Wijk die nu nog op de Mars is gevestigd. De planning is dat ze in maart hierheen verhuizen. Nadat wij ons bedrijf hebben beëindigd. Ja, we waren liever doorgegaan. Maar je gezondheid gaat voor alles. Ik kies daarom als het ware voor vervroegd pensioen. En vertrekken mijn partner Bep en ik naar warmere oorden.”

Hij is 62. En al 47 jaar werkzaam in het ambacht. Eerst vooral als meubelstoffeerder. “Ik startte als leerling bij een bedrijf in mijn geboorteplaats Apeldoorn”, blikt Broekhuis terug.

“Na meerdere dienstverbanden begon ik op m’n 22ste voor mezelf. Hier in Zutphen, aan de Laarstraat. Bekleedde meubels met alle denkbare stoffen. Gaandeweg werd mij gevraagd om ook vloerbedekking te leggen. Totdat ik in 1983 voor de eerste keer te maken kreeg met een recessie… Maakte een doorstart in Eefde. Een kleine werkplaats, zonder winkel, waar ik mij weer geheel toelegde op de meubelstoffering. Want de passie voor dit ambacht verdween nooit.”

In 1995 keerde Gerard Broekhuis terug in Zutphen. In een pand aan de Coenenparkstraat verliepen de zaken crescendo. Na vijftien jaar echter moest er opnieuw worden verhuisd. “De eigenaar zegde de huur op vanwege verkoop van het gebouw aan de gemeente. Waarop ik besloot zelf nieuwbouw te realiseren. Aan de Hekkehorst. Een mooi, riant pand met voldoende ruimte voor de werkplaats, opslag en een winkel. De opening was in december 2010. Net voordat er opnieuw een recessie uitbrak. Daar heeft het bedrijf veel last van gehad. Een nieuwe locatie brengt veel kosten met zich mee. Het was dan ook echt afzien. Sappelen. Maar ook dat hebben we weer overleefd.”

Begrip
Anno 2020 is woning- en meubelstoffeerderij Gerard Broekhuis een begrip in Zutphen en ver daarbuiten. Ook, of misschien wel júist in tijden van corona is er volop werk aan de winkel, waarbij hij de laatste jaren deskundig terzijde wordt gestaan door partner Bep en voor bepaalde klusjes heel soms een beroep doet op ZZP’ers. Zo’n 1700 vaste klanten weten de weg naar de Revelhorst te vinden voor meubel-, vloer- en inmiddels ook wandbekleding. Een groot deel keert terug. “Voor nieuw vloerbedekking of wanneer men het tijd vindt om een zitbank of fauteuil opnieuw te laten bekleden”, weet Broekhuis. “Mensen hechten vaak aan een bepaald meubelstuk. Als het een erfstuk is bijvoorbeeld.”

Het zijn echter niet alleen particulieren, uit alle rangen en standen, waarvan hij meubilair of interieur weer als nieuw maakt. Zo bekleedde Broekhuis voor Schuurmans Schoenen alle paskrukjes die een tijd lang landelijk in gebruik waren. Ook verzorgde hij nieuwe vloerbedekking en gordijnen in de Zutphense jeugdgevangenis en deed hij stofferingswerk bij Ribhouse Texas in Voorst, waarvoor hij een speciale stof liet weven. Daarnaast behoren kerken, kastelen en andere monumentale gebouwen tot de klandizie. Zelfs vanuit Paleis ’t Loo kwam vraag naar de expertise van het Zutphense bedrijf.

Gerard Broekhuis draaide er, gestoeld op een decennialange ervaring, zijn handige handen niet voor om. Waarbij hij trouwens steeds weer nieuwe aspecten van het vak ontdekte. “Zo kreeg ik een paar jaar geleden het verzoek om een wand te bekleden met Cerati. Nóóit van gehoord, dus heb ik me erin verdiept. Het blijkt een buigzaam product dat bestaat uit een dunne laag fineer van natuursteen en een backing van glasvezel of katoen. Ze maken er zelfs kleding van. Weer wat geleerd dus. Ook dat hield voor mij het vak altijd boeiend.”

De liefde voor het ambacht weegt echter niet op tegen zijn rug en schouders. “Het is jammer om te stoppen”, zegt de Zutphenaar.

“We hadden liever een overname gehad. Dat zit er echter niet in. Er zijn best wel mensen met voldoende kennis van dit vak. Maar zeker in de jongere generatie blijkt lang niet iedere goede stoffeerder ook een goede ondernemer. Het is niet anders.”

Dus beëindigt Gerard Broekhuis zijn onderneming. Het pand wordt per maart aanstaande verhuurd en de inboedel gaat samen met het winkelassortiment in de verkoop. En is hij met zijn Bep stellig van plan om vanaf het komende voorjaar van een nieuw en altijd zonnig leven te genieten. “In Zuid-Spanje.”


www.gerard-broekhuis.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden