Johannette Zomer maakt troostrijk liedprogramma

Algemeen

ZUTPHEN - Sopraan Johannette Zomer treedt op met Flow my tears: een troostrijk liedprogramma, passend bij de huidige tijdgeest. Samen met barokhoboïst en blokfluitist Nienke van der Meulen, luitist Fred Jacobs en dichter Tim Pardijs zoekt zij naar verdriet en troost in de muziek. Rond Allerzielen vormt dit project een mooie opmaat voor het herdenken van alle overledenen, juist nu.

Op het programma staan onder meer het intense 'Flow my tears' van Dowland en ‘The Plaint' van Purcell. Flow my tears wordt onder meer op vrijdag 30 oktober uitgevoerd in Akoesticum, Ede (19.30 en 21.15), op zaterdag 31 oktober in De Stadswal, Doetinchem (17.00 en 20.00) en op 2 november in de Walburgis Kerk in Zutphen (21.15 uur, laatste kaarten). Bij elk concert is er plek voor maximaal dertig bezoekers.
Het coronavirus is niet de eerste rampspoed die onze wereld treft. Aardbevingen, de pest, grote stadsbranden, overstromingen; het is van alle tijden. In de klassieke muziek komen we veel van deze gebeurtenissen tegen. Zo schreef Bach zijn wereldberoemde cantate 'Aus der Tiefe' na een stadsbrand in Mühlhausen die de hele binnenstad verwoestte en veel levens eiste. Telemann componeerde zijn 'Donnerode' na een grote aardbeving in Lissabon. Maar ook persoonlijk leed vinden we terug in de muziek; Buxtehude componeerde het prachtige 'Muss der Tod denn auch entbinden' naar aanleiding van de dood van zijn vader. Muziek bood en biedt troost in moeilijke tijden, toen en nu.
Johannette Zomer & Friends brengen Flow my tears achtereenvolgens in Baarn, Ede, Doetinchem, Amsterdam en als laatste in Zutphen. Stadsdichter Tim Pardijs zal de link leggen tussen 'toen en nu' en de actualiteit belichten in zijn pakkende gedichten die hij zelf voordraagt. Het programma duurt een uur en op iedere locatie worden de richtlijnen van het RIVM in acht genomen.

Uitvoerenden
Johannette Zomer is een sopraan met een internationale carrière, werkt(e) met alle belangrijke orkesten en dirigenten ter wereld. Heeft een voorliefde voor het barokrepertoire, maar is een alleskunner.
Nienke van der Meulen speelt als barokhoboïst bij het Amsterdam Baroque Orchestra, Concerto Copenhagen, B'rock en de Nederlandse Bachvereniging.
Fred Jacobs is lid van The Gabrieli Consort and Players en het Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging. Hij is medeoprichter van The Locke Consort, en voor het Britse label Metronome nam hij het oeuvre voor theorbe op van Robert de Visée. Jacobs is als docent luit en theorbe verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.
Tim Pardijs: is journalist en dichter. Hij schreef vier boeken en is eindredacteur van literair tijdschrift Liter.
Meer informatie en kaartverkoop op onderstaande website.


https://www.klassiekemuziek.nl/p/14085/johannette-zomer-friends-flow-my-tears

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant